Zoeken

Ondergrond Marokko is rijk aan aardgas

18 december 2021 - 22:20 - Economie

©

Verschillende internationale olie- en gasexploratiebedrijven bevestigen dat de ondergrond van Marokko rijk is aan aardgas. Dit is de grootste ontdekking die Sound Energy in Marokko heeft gedaan.

Marokko is zeer aantrekkelijk voor internationale bedrijven die gespecialiseerd zijn in gasexploratie vanwege de grote reserves aan koolwaterstoffen zoals gas en olie. Volgens Abdellah Mouttaqi, secretaris-generaal van het Nationaal Bureau voor Koolwaterstoffen en Mijnen (ONHYM), hebben geologische en geofysische studies die in de afgelopen decennia zijn uitgevoerd, aangetoond dat "Marokko beschikt over verschillende onshore en offshore sedimentaire bekkens waarvan de geologie de vorming van verschillende aardoliesystemen mogelijk heeft gemaakt die potentieel nuttig kunnen zijn voor gasexploratie."

Lees ook: Marokko verwacht productie van 110 miljoen m³ aardgas

In een interview met Challenge zei de secretaris-generaal dat de Marokkaanse autoriteiten ook voorwaarden hebben geschapen om investeerders in de sector aan te trekken. De Marokkaanse staat biedt oliemaatschappijen een aantal voordelen, waaronder vrijstelling van vennootschapsbelasting gedurende 10 jaar, diverse belastingvrijstellingen (BTW, bedrijfsbelasting, enz.) en aantrekkelijke tarieven voor concessievergoedingen en oppervlaktehuur.

Abdellah Mouttaqi gaf ook een overzicht van de ontwikkelings- en productiezones. Daartoe behoort het Gharb-bekken, waar gasvelden met een hoog productie zijn ontdekt. Deze afzettingen zijn, ondanks hun geringe omvang, "economisch interessant en winstgevend omdat er een uitgebreid net van gaspijpleidingen in de omgeving is en er zich verschillende industriële installaties in de buurt van de provincie Kenitra bevinden", legt hij uit. Hij voegt eraan toe dat deze gasvelden reeds produceren en rechtstreeks zijn aangesloten op de bestaande gaspijpleidingen en scheidingsstations.

Lees ook: Sound Energy start tweede gasboring in Marokko

Twee van Sound Energy’s exploratieputten die tussen 2016 en 2018 in de Tendrara-regio zijn geboord, bevestigden ook de aanwezigheid van aardgas. Het reservoir zal binnenkort in gebruik worden genomen, verzekerde de secretaris-generaal van ONHYM, die de recente ondertekening aankondigde van een overeenkomst met ONEE voor de levering van gas via de pijpleiding Maghreb-Europa (GME) na de aanleg van nog 120 km pijpleiding.

De werkzaamheden voor de evaluatie en exploratie van gas in de bekkens van Essaouira, Guercif, Zag, Boudenib en Missour worden voortgezet en zouden resultaten kunnen opleveren. Eind november 2021 werken 13 bedrijven samen met ONHYM aan de exploratie van koolwaterstoffen (olie en gas). Zij hebben "27 onshore-vergunningen, 26 offshore-vergunningen, 1 onshore-exploratievergunning, 1 offshore-exploratievergunning en 8 operationele vergunningen verkregen. Van deze exploratievergunningen zijn er 30 alleen voor gas, waaronder 2 offshore," aldus Abdellah Mouttaqi, die erop wees dat tussen 2000 en 2020 voor 27,1 miljard dirham is geïnvesteerd.

Bladna.nl