Zoeken

Marokko: belastingvoordelen voor oliemaatschappijen

26 april 2022 - 19:10 - Economie

©

Marokko heeft een aantal faciliteiten en belastingvoordelen ingevoerd om oliemaatschappijen aan te trekken die over de nodige expertise beschikken om naar olie en/of gas te zoeken.

Marokko wil een leidende rol spelen in de energiesector en heeft deze oliemaatschappijen nodig, die bereid zijn tussen de 70 en 100 miljoen euro te investeren voor één enkele offshore-exploratie. Naar het voorbeeld van olieproducerende landen zoals Noorwegen, Egypte, Saoedi-Arabië, enz., heeft het koninkrijk een speciaal belastingstelsel ingevoerd om deze bedrijven aan te trekken, meldt El Dia.

Lees ook: Olie-exploratie in Tarfaya moet 100 miljard euro opleveren

Volgens Europa Oil & Gas, de Britse multinational die verantwoordelijk is voor olie-exploratie in Inezgane, biedt Marokko "uitstekende belastingvoorwaarden" voor olie- en gasexploratie, waaronder vrijstelling van BTW, octrooikosten, vermogenswinstbelasting, douanerechten en vennootschapsbelasting gedurende de eerste tien jaar van productie".

Lees ook: Aardgas: Marokko boort tientallen putten

Al deze vrijstellingen zijn bedoeld om oliemaatschappijen ertoe aan te zetten de mogelijkheden voor de exploratie, productie, exploitatie en afzet van koolwaterstoffen te optimaliseren. Deze strategie lijkt succesvol te zijn. Minstens vier oliemaatschappijen hebben reeds belangen in Marokko, te beginnen met Repsol (dat het koninkrijk inmiddels heeft verlaten), de Italiaanse reus ENI, Qatar Petroleum en Europa Oil & Gas.

Volgens deze laatste bedraagt de belastingdruk voor oliemaatschappijen in Marokko minder dan 30%, vergeleken met 80% in Venezuela en 38% in Ierland, beide wereldmachten in de olie-industrie. Bovendien ontvangen oliemaatschappijen die in Marokko actief zijn 10% royalty’s op olie en 5% op gas indien de exploratie succesvol is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team