Zoeken

Marokko verwacht productie van 110 miljoen m³ aardgas

9 november 2021 - 17:20 - Economie

©

Het Marokkaanse ministerie voor Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling is van mening dat de koolwaterstofvoorraden in Marokko nog steeds onvoldoende worden verkend.

Maandag lichtte minister Leila Benali voor Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, tijdens een plenaire zitting gewijd aan de nationale energiestrategie in het Marokkaans parlement, een tipje van de sluier op met betrekking tot het Marokkaanse gaspotentieel, meldt Le360.

Lees ook: Marokko: 50 projecten voor hernieuwbare energie

Verwijzend naar de cijfers van de Marokkaanse staatsoliemaatschappij Onhym, zei de minister dat Marokko een exploratiegebied heeft van in totaal 233.600 km². Hiervoor zijn er 9 exploitatievergunningen uitgegeven en 53 verkenningsvergunningen, waaronder 26 offshore vergunningen. Tussen 2005 en 2020 bedroegen de investeringen in de sector ruim 27 miljard dirham.

Volgens de prognoses zou de nationale productie van aardgas moeten stijgen van 98 miljoen kubieke meter in 2020, tot meer dan 110 miljoen kubieke meter in 2021. "Dit is nog een laag niveau in vergelijking met het jaarlijkse nationale verbruik, dat meer dan een miljard kubieke meter bedraagt," merkte de minister op.

Lees ook: Marokko: verhoging subsidies butaangas en voedsel

Leila Benali oordeelt dat "de koolwaterstofvoorraden in het koninkrijk ondanks alle geleverde inspanningen nog steeds onvoldoende geëxploreerd worden". Momenteel is de bezetting van de boringen in Marokko gemiddeld 4 putten per 10 km², terwijl het wereldgemiddelde 1000 putten per 10 km² is.

Bladna.nl