Zoeken

Grote gasvoorraden ontdekt in Marokko

19 april 2022 - 09:00 - Economie

©

In Marokko zijn grote aardgasvelden ontdekt voor de kust van Larache. De belangrijkste gasvelden werden ontdekt door Repsol, een Spaanse olie- en gasmaatschappij en tankstationketen.

In Marokko werden door 11 verschillende aardgasexploratiebedrijven in totaal 67 putten geboord, waarvan er 40 gasreserves omvatten van uiteenlopende omvang, maar de belangrijkste vindplaats werd door het Spaanse bedrijf Repsol ontdekt. Dit blijkt uit een rapport dat Amina Benkhadra, directeur-generaal van het Marokkaanse agentschap voor Koolwaterstoffen en Mijnen (ONHYM) deze week heeft gestuurd naar de commissie Infrastructuur, Energie, Mijnen en Milieu van het parlement, aldus de Arabischtalige krant Al Akhbar.

Lees ook: Aardgas: Marokko boort tientallen putten

Benkhadra zegt dat Repsol onlangs grote hoeveelheden gas heeft ontdekt in zee, ter hoogte van Larache. De ontdekking wordt bevestigd door de boring van putten door het Britse bedrijf Chariot Oil and Gas, tussen eind 2021 en begin 2022. Er is volgens hetzelfde verslag ook aardgas ontdekt in de bekkens van Gharb en Essaouira (Meskala). In totaal wordt momenteel 150.000 m³ geëxploiteerd in Gharb en ook dagelijks geleverd via gaspijpleidingen aan zeven klanten in de vrije zone en de industriezone van Kenitra, in het kader van een partnerschap tussen ONHYM (25%) en de onderneming SDX Energy (75%).

Lees ook: Larache: gasproductie start eind 2024

Tussen 2016 en 2019 hebben ONYHM en zijn partner Sound Energy in het Tendrara-bekken vijf putten geboord. Na de ontdekking van gas in twee van deze putten, werd een contract ondertekend voor hun toekomstige exploitatie. Er werden ook zeven putten geboord, waarvan drie in ondiep water, aan de Atlantische kust tussen Agadir en Tarfaya. Voor de kust van Tarfaya en Sidi Ifni werd in twee putten olie ontdekt en er werden ook aanzienlijke olie- en gasvoorraden gevonden in vier andere putten, in hetzelfde maritieme gebied.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team