Zoeken

Marokko: Emiraten financieren HSL Kenitra-Marrakech

5 december 2023 - 21:00 - Economie

©

Koning Mohammed VI is maandag in de Verenigde Arabische Emiraten aangekomen. Sindsdien zijn er meerdere overeenkomsten gesloten, wat wijst op een sterke impuls voor de Marokkaans-Emiraatse samenwerking. Deze overeenkomsten omvatten een breed scala aan sectoren, waaronder infrastructuurprojecten zoals de hogesnelheidstrein (HSL) en wegen, die naar verwachting door de Emiraten gefinancierd zullen worden.

Het eerste akkoord betreft een investeringspartnerschap in hogesnelheidstreinprojecten in Marokko, ondertekend door de Emirati minister van Energie en Infrastructuur, Souhail Mohamed Al Mazroui, en de directeur van de Nationale Spoorwegmaatschappij van Marokko (ONCF), Mohamed Rabii El Khlie. Een tweede memorandum, gericht op investeringen in de watersector, werd ondertekend door Al Mazroui en de Marokkaanse minister van Uitrusting en Water, Nizar Baraka. Een derde overeenkomst, betreffende een partnerschap in ontwikkelingsprojecten, werd ondertekend door de Emirati minister van Investeringen, Mohamed Hassan Souidi, en de Marokkaanse minister van Begroting, Fouzi Lekjaa.

Lees ook: Marokko: grote stap voorwaarts in HSL-project Kenitra-Marrakech

Andere belangrijke overeenkomsten omvatten partnerschappen in de energiesector, landbouw, visserij, luchtvaart, havens en financiële markten, ondertekend door diverse hoge functionarissen uit beide landen. Dit omvat ook een overeenkomst over het Marokko-Nigeria gaspijpleidingproject en investeringen in de toerisme- en vastgoedsector.

Deze overeenkomsten, ondertekend door Marokkaanse ambtenaren en hun Emirati tegenhangers, getuigen van de kwaliteit van de bilaterale betrekkingen en de wens van Koning Mohammed VI en Sheikh Mohammed Ben Zayed Al-Nahyane, om het multidimensionale strategische partnerschap tussen de twee landen te versterken.

Lees ook: Marokkaans spoor centraal in internationale rivaliteit

De ceremonie waarin deze overeenkomsten werden gesloten vond plaats in aanwezigheid van leden van de Marokkaanse delegatie die de monarch begeleidden, evenals diverse hoge Emirati functionarissen.

Bladna.nl