Zoeken

Omstreden moskee Utrecht sluit definitief deuren

3 september 2021 - 19:00 - Wereld

©

Op bevel van de rechter moet het gebouw van de alFitrah moskee in Utrecht Overvecht, ten laatste op vrijdag 1 oktober volledig zijn ontruimd. Daarmee wordt de stichting alFitrah na tien jaar dakloos en houdt de omstreden moskee op te bestaan.

Als de stichting alFitrah niet op tijd het pand van de moskee verlaat, dan moet er een dwangsom worden betaald van 200.000 euro. Dat was dinsdag het antwoord van de rechtbank op het kort geding van pandeigenaar We Do Projects, omdat alFitrah nog steeds geen geschikte vervangende locatie heeft gevonden, schrijft het AD.

Lees ook: Vlogger veroordeeld voor negatieve publicaties over Utrechtse moskee

De eigenaar spande het proces aan omdat hij appartementen wil bouwen op de huidige locatie van de moskee, maar ook omdat de bank eist dat er met de stichting alFitrah geen zaken worden gedaan, omdat die verwikkeld is in diverse juridische procedures. Een Kamercommissie die buitenlandse geldstromen onderzocht deed aangifte tegen de imam van de stichting vanwege het plegen van meineed en er loopt ook nog een onderzoek met betrekking tot de invallen van de FIOD en de opsporingsdienst van de Belastingdienst in 2016, in het kader van fraudeonderzoek.

Lees ook: Moskee-bestuurslid uit Geleen staat terecht voor financieren terrorisme

De moskee moet dus aan het begin van de maand oktober op last van de rechter vertrokken zijn en dat is ook de deadline die genoemd werd door We Do Projects tijdens het kort geding eerder deze maand. De bestuursvoorzitter en imam Suhayb Salam willen niet zeggen of de stichting al een nieuw pand heeft gevonden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team