Zoeken

Haagse stichting Alcauther ontzet door beschuldiging plezierhuwelijken

27 mei 2022 - 17:40 - Wereld

©

De sjiitische religieuze instelling Alcauther in Den Haag reageert ’enorm geschokt’ op de uitzending van het Zweedse onderzoeksprogramma over plezierhuwelijken in moskeeën waarin ze benoemd worden. Een lid van hun stichting zou een vrouw een voorstel hebben gedaan om voor 1200 euro een maand lang met elkaar te trouwen.

Het bericht over stichting in Den Haag veroorzaakte een golf van verontwaardiging en een dag na de mediastorm reageert de Stichting Alcauther Nederland zelf via een verklaring. "De stichting benadrukt met kracht dat zij deze praktijken ten strengste veroordeelt en daar geen enkele betrokkenheid bij heeft. Het feit dat een onbekende zegsman zich namens de stichting als imam zou hebben uitgelaten wordt door het bestuur van de stichting als uitermate beschadigend beoordeeld en hoog opgenomen", meldt De Telegraaf.

Lees ook: Haagse moskee wilde meewerken aan "zawaj al mout’âa"

De instelling is gevestigd op een industrieterrein in de Schilderswijk en organiseert met name culturele activiteiten. Ze geeft ook aan geen eigen moskee en vaste imam te hebben. "De stichting gaat een onderzoek starten om te achterhalen hoe een en ander heeft kunnen gebeuren en wie hiervoor verantwoordelijk is. Naar aanleiding hiervan zullen wij gepaste maatregelen nemen. De stichting vraagt daarom het Zweedse onderzoeksprogramma Uppdrag Granskning om haar van meer informatie te voorzien om het onderzoek naar behoren te kunnen uitvoeren", aldus het bericht.

Lees ook: Nederlandse moslims reageren verontwaardigd op programma over "zawaj al mout’âa"

En ook de Haagse politiek wil tekst en uitleg. "Als het klopt dat de Haagse moskee zou hebben willen meewerken aan smerige praktijken waarbij vrouwen gedwongen om mee moeten doen aan deze vorm van prostitutie, moet de moskee per direct gesloten worden", aldus BVNL-Kamerlid Wybren van Haga en Hart voor Den Haag-fractievoorzitter Richard de Mos. Ze vragen om een onderzoek naar het fenomeen plezierhuwelijken. "We moeten deze wanpraktijken te vuur en te zwaard bestrijden."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team