Zoeken

Marokko dreigt Polisario bij gebruik van drones

30 oktober 2022 - 10:00 - Marokko

©

De Marokkaanse permanente vertegenwoordiger bij de Verenigde Naties, Omar Hilale, waarschuwde de Verenigde Naties van Antonio Gutteres voor het terugnemen van de controle over gebieden buiten de verdedigingsmuur. Er zou in de Sahara een gepaste militaire reactie komen indien het Polisario drones zou gebruiken.

Na de goedkeuring van de resolutie van de Veiligheidsraad over de Sahara en Minurso, heeft Omar Hilale het woord gevoerd tijdens zijn traditionele persconferentie op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties. Twee zaken irriteerden hem. De eerste betrof een mogelijke terugtrekking van Minurso. "Als een dergelijke terugtrekking plaatsvindt, zou dat een nieuwe situatie ter plaatse creëren. In dat geval heeft het Koninkrijk Marokko het recht om wettelijk terug te keren naar de situatie van voor het staakt-het-vuren", waarschuwde de diplomaat. Hij voegde eraan toe dat wijlen Koning Hassan II de secretaris-generaal drie dagen voor het staakt-het-vuren van 1991 had gevraagd in te grijpen. Hij had de toenmalige secretaris-generaal Perez De Cuellar geschreven om hem mee te delen dat een groep tanks de Sahara was binnengetrokken nadat de Royal Armed Forces zich uit dat gebied (ten oosten en zuiden van de verdedigingsmuur) hadden teruggetrokken om het over te dragen aan de Verenigde Naties.

Lees ook: Polisario wil gewapende drones tegen Marokko gebruiken

"Hij informeerde hem over deze inmenging en vroeg hem alles te doen wat in zijn macht lag om deze terug te trekken en stelde de Verenigde Naties verantwoordelijk. [...] Als de Verenigde Naties zich nu terugtrekken, zou Marokko het recht hebben deze aan Minurso afgestane gebieden op te eisen. Wij hopen dat de wijsheid zal zegevieren. De VN-resolutie zal het Polisario en Algerije ervan moeten overtuigen dat Minurso niet langer aan dergelijke chantage onderhevig is", voegde de diplomaat eraan toe.

De tweede opmerking betreft de mogelijke aankoop van Iraanse drones door het Polisario. "Als dit klopt, zijn er drie verklaringen," zei hij. "Op geopolitiek niveau hebben we er goed aan gedaan de internationale gemeenschap twee jaar lang te waarschuwen dat Iran en Hezbollah Tindouf en Noord-Afrika waren binnengedrongen om het Polisario te trainen en uit te rusten met drones. Na Jemen, Syrië en Irak te hebben gedestabiliseerd, staat Iran op het punt onze regio te destabiliseren," waarschuwde Omar Hilale.

Lees ook: Polisario wil Russische raketten inzetten tegen Marokko

"Ten tweede zou dit een keerpunt zijn op militair vlak en Marokko zal daarop passend reageren. Ten derde zou het een ernstig moreel probleem opleveren. Op een moment dat de Verenigde Naties de internationale organisaties vragen hun bijdragen aan Tindouf te verhogen, en op een moment dat er hongersnoden en bevoorradingsproblemen zijn, pronkt het Polisario met de aanschaf van drones."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team