Zoeken

Omar Hilale hekelt "Sahara-obsessie" Algerije

3 juni 2024 - 19:50 - Marokko

©

Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, heeft in een brief aan de VN-Veiligheidsraad de "obsessie" van Algerije voor de Sahara bekritiseerd. Hilale beschuldigt Algerije van het schenden van de rechten van de Sahrawi-bevolking in de vluchtelingenkampen in Tindouf en van het saboteren van het vredesproces.

In zijn brief, die op 31 mei werd verzonden, merkt Omar Hilale op dat Algerije de briefing van de Veiligheidsraad over vluchtelingen en ontheemden op 30 mei gebruikte om "de bevooroordeelde positie van zijn land over de kwestie van de Sahara te promoten." Hij voegt eraan toe dat Algerije het enige lid van de Raad was dat zich op de kwestie richtte, terwijl de VN-vluchtelingencommissaris acht andere humanitaire crises besprak.

Lees ook: Omar Hilale haalt hard uit naar Algerijnse ambassadeur

De Marokkaanse diplomaat beschuldigt Algerije er ook van het UNHCR te beletten de Sahrawi-bevolking in de kampen te registreren en hen te verbieden de kampen te verlaten. Hij stelt dat Algerije humanitaire hulp verduistert die bestemd is voor de vluchtelingen en dat het een "zogenaamd referendum" over de toekomst van de Sahara gebruikt als chantagemiddel om te voorkomen dat de bevolking terugkeert naar Marokko.

Lees ook: Sahara: Omar Hilale’s droge antwoord aan Algerije

Omar Hilale benadrukt dat het Marokkaanse plan voor autonomie voor de Sahara de door de VN gesteunde oplossing is voor het conflict. Hij dringt er bij Algerije op aan om deel te nemen aan de derde ronde van VN-geleide gesprekken over de kwestie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team