Zoeken

Moslims Nederland reageren op Ramadan en avondklok

1 april 2021 - 14:10 - Wereld

©

De verlenging van de avondklok tot dinsdag 20 april betekent voor de moslimgemeenschap in Nederland dat er voor het tweede jaar achter elkaar beperkende maatregelen gelden tijdens de vastenmaand Ramadan die op 12 of 13 april begint. De tarawih-gebeden in de moskee zijn uitgesloten en moslims kunnen elkaar na zonsondergang ook niet opzoeken om samen te eten.

Saïd Bouharrou, bestuurslid van de landelijke stichting Contactorgaan Moslims en Overheid zei afgelopen week dat een aantal moskeebesturen er over nadenken moskeegangers na het avondgebed dan maar te laten overnachten in de gebedshuizen. Maar El Allouchi herkent dat niet. "Onzin, sensatieverhalen, meer zijn het niet. Ik weet niet waar meneer Bouharrou dat heeft gehoord, maar ik en met mij veel andere moskeebesturen in Brabant en Zeeland weten niets van die plannen. Gaan we ook helemaal niet doen. Slapen in een moskee is met het oog op corona onverantwoord", zegt hij aan BN DeStem.

De El Feth moskee wordt in normale tijden druk bezocht door de Marokkaanse gemeenschap in Bergen op Zoom. Voor het vrijdaggebed kwamen zo’n 800 gelovigen bijeen, maar ook nu komen er nog steeds tussen de 100 en 150 gelovigen op vrijdag. Dat ligt veel hoger dan het overheidsadvies van maximaal 30 mensen per dienst. El Allouchi vindt dat dat in zijn moskee eigenlijk wel moet kunnen. "Onze moskee is 7000 vierkante meter groot, beschikt over vier gebedsruimtes en heeft meerdere in- en uitgangen. Alles gebeurt volgens de richtlijnen: 1,5 meter en mondkapje is verplicht. Verhoudingsgewijs komt dat aantal neer op 30 bezoekers in een kleine moskee of kerk".

Het bestuur van de El Feth moskee voelt zich verantwoordelijk om de spreiding van het virus tegen te gaan en sloot daarom bijvoorbeeld de moskee in augustus vorig jaar uit voorzorg, omdat een aantal leden ten tijde van het Offerfeest besmet waren met het coronavirus. Ook voor de komende Ramadan maakte de moskee twee scenario’s, één met en één zonder de avondklok. "Daar zijn we twee maanden geleden, toen nog niet duidelijk was welke kant het op zou gaan, mee begonnen. Want daar komt best veel bij kijken. Zo hebben we ’s avonds, in plaats van de gebedsdiensten in de moskee, een alternatief programma samengesteld dat onze leden thuis online kunnen volgen."

In een reactie op dit artikel van BN DeStem zeggen andere moskeebesturen in West-Brabant zich in grote lijnen te herkennen in de boodschap van de El Feth moskee in Bergen op Zoom. "Wij volgen de richtlijnen van het RIVM. Ook tijdens de Ramadan. Dus 1,5 meter, mondkapjes, geen avondgebed in de moskee en er zeker niet overnachten", laat de woordvoerder van de Turkse moskee in Breda weten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team