Zoeken

OM heeft recht op vervolging Taghi verspeeld door hem te martelen

15 december 2022 - 09:00 - Wereld

©

Ines Weski, de advocaat van hoofdverdachte in de Marengo-strafzaak, Ridouan Taghi, heeft dinsdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp, een urenlang pleidooi gehouden om aan te tonen dat het Openbaar Ministerie het recht op de vervolging van Taghi heeft verspeeld door het schenden van rechtsregels.

Weski stelt dat Ridouan Taghi niet het recht had op de normale bescherming van een officiële uitleveringsprocedure, toen hij in december 2019 in Dubai werd gearresteerd. Ook tijdens zijn uitlevering naar Nederland zijn zoveel regels met voeten getreden, dat justitie volgens haar het recht op vervolging heeft verspeeld. Dubai zou daaraan hebben meegewerkt omdat het OM Taghi onjuist heeft afgeschilderd als een staatsgevaarlijk man, die nauwe politieke connecties heeft met Iran, waarmee de Verenigde Arabische Emiraten in conflict zijn, schrijft De Telegraaf.

Lees ook: Ridouan Taghi: "Niets te maken met prinses Amalia"

Weski stelt dat het OM wist dat deze informatie tot gevolg zou hebben dat Taghi zou worden aangehouden en onder "erbarmelijke omstandigheden zou worden vastgezet en gemarteld". Ze noemt de aanpak "een feodaal patroon op het gebied van het verkrijgen van personen en data". Taghi werd in een met bloed bevlekte pyjama, geboeid en geblinddoekt in het vliegtuig gezet zonder medische hulp. "Ondanks de zichtbare verwondingen waarvan hij tot op de dag van vandaag last heeft", aldus Weski.

Lees ook: Taghi doet aangifte van lekken vanuit justitie en EBI

Daarnaast maakt justitie zich volgens Weski ook schuldig aan het ’framen’ van Taghi, door hem te linken aan de moorden op advocaat Derk Wiersum, Peter R. de Vries en de dreigingen aan het adres van prinses Amalia en premier Rutte. Die framing leidt tot een steeds grotere inperking van de vrijheden van Taghi in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Het vonnis van de rechtbank in dit geruchtmakende proces wordt in het najaar van 2023 verwacht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team