Zoeken

Taghi doet aangifte tegen OM vanwege plan om hem te neutraliseren

21 april 2023 - 20:00 - Wereld

©

Ridouan Taghi heeft een klacht ingediend tegen het Nederlandse Openbaar Ministerie vanwege het vermeende plan om hem in Dubai aan te houden en te ontvoeren of zelfs ter plekke te doden. Justitie ontkende dit woensdag tijdens een zitting van het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Michael Ruperti, de voormalige advocaat van de van drugs- en wapenhandel verdachte commando Sil A, onthulde onlangs dat de militair in 2019 een bijeenkomst had met de Nederlandse inlichtingendiensten en met een officier van justitie. Die laatste wilde weten of het mogelijk was om een geheime missie te organiseren om Taghi in Dubai op te halen. "En als dat niet lukte, te neutraliseren. Dat is letterlijk gezegd", aldus Ruperti. De inlichtingendiensten maakten echter bezwaar tegen een dergelijke operatie. Uiteindelijk werd Ridouan Taghi aan het eind van 2019 door agenten uit Dubai zelf gearresteerd, schrijft NOS Nieuws.

Lees ook: Ridouan Taghi "kreeg geen eerlijk strafproces"

Het Openbaar Ministerie ontkent stellig dat er ooit sprake is geweest van het ontvoeren of vermoorden van Taghi. "Het Openbaar Ministerie heeft op geen enkel moment overwogen Ridouan Taghi te ontvoeren, uitschakelen of zelfs vermoorden", aldus de officier van justitie.

Lees ook: Vertrouweling Ridouan Taghi opgepakt in Dominicaanse Republiek

Inez Weski, de advocaat van Taghi, vindt het wel aannemelijk dat er vanuit de Nederlandse Staat plannen waren om haar cliënt te vermoorden. Ze vreest nog steeds voor zijn veiligheid. "We weten niet of de moordplannen nu nog bestaan", zei ze. Weski wil Ruperti, militair Sil A. en de officier van justitie die de opdracht wilde geven, op een later moment horen als getuige in de zaak tegen haar cliënt.

Bladna.nl