Zoeken

Justitie eist zeven jaar cel tegen ex-advocaat en neef Ridouan Taghi

17 december 2022 - 13:00 - Wereld

©

Het Nederlandse Openbaar Ministerie heeft vrijdag een celstraf van zeven jaar geëist tegen Youssef Taghi, de ex-advocaat en neef van de vermeende topcrimineel Ridouan Taghi. Volgens justitie was hij een ’onmisbare schakel’ voor de criminele organisatie van Taghi en kan hij in zekere zin zelfs beschouwd worden als de ’tweede man’ in de organisatie.

De 39-jarige Youssef Taghi zou tijdens de maanden dat hij de raadsman was van zijn neef Ridouan Taghi, volop betrokken zijn geweest bij zijn criminele organisatie. Justitie is van mening dat hij veel meer was dan enkel een doorgeefluik. "Hij dacht mee met de ontsnappingsplannen, had ontmoetingen met personen om rechters in Marokko om te kopen en mocht meeverdienen in de handel in verdovende middelen", aldus het OM vrijdag in de rechtbank in Amsterdam.

Lees ook: Advocaten Youssef Taghi stoppen verdediging

Youssef Taghi zou tal van berichten van Ridouan Taghi naar buiten hebben gesmokkeld en omgekeerd ook berichten van veronderstelde handlangers buiten de gevangenismuren aan zijn neef hebben bezorgd. Daardoor kon Ridouan Taghi vanuit zijn cel zijn criminele organisatie blijven aansturen. "Als je oppervlakkig kijkt, zie je alleen berichten heen en weer gaan tussen Youssef en zijn neef Ridouan Taghi. Maar als je beter kijkt, zie je een schokkend beeld ontstaan. Youssef was de onmisbare schakel, de flessenhals. Dankzij hem kon de criminele organisatie blijven voortbestaan. Erger dan dat doen in de rol van advocaat kan bijna niet", vertelde de officier, geciteerd door het AD.

Lees ook: Neef Ridouan Taghi in Marokko veroordeeld voor vergismoord café La Crème

Daarnaast zou Ridouan Taghi zou onder meer gewelddadige uitbraakplannen met zijn neef hebben besproken. Die plannen zaten reeds in een vergevorderd stadium toen Youssef in oktober werd aangehouden. "Uit de berichten blijkt dat er een team klaarstaat, jongens krijgen betaald. De enige mogelijkheid om Ridouan uit de cel te halen, is door gebruik te maken van excessief geweld. De deuren bij de EBI gaan niet vanzelf open. Dat had niet kunnen plaatsvinden zonder dat er slachtoffers waren gevallen", aldus de officier van justitie.

Bladna.nl