Zoeken

Mocro Maffia: nieuwe advocaat voor Ridouan Taghi

8 juni 2023 - 22:38 - Wereld

©

Advocaat Michael Ruperti gaat de verdediging van Ridouan Taghi voorlopig op zich nemen. Hij volgt advocaat Inez Weski op, die na haar arrestatie de verdediging van Taghi heeft neergelegd.

Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in megaproces Marengo, zit sinds de arrestatie van zijn vorige advocaat zonder verdediging. Inez Weski werd aangehouden op verdenking van het doorspelen van geheime informatie naar Taghi en andersom naar de buitenwereld. De rechtbank besloot haar afgelopen week vrij te laten, maar ze is nog wel verdachte in de zaak. "Iedereen heeft recht op een advocaat", zegt Ruperti aan het AD. "Het feit dat hij in zo’n grote strafzaak door toedoen van het Openbaar Ministerie nu zonder zit, is mijn motivatie om hiermee aan de slag te gaan."

Lees ook: Ridouan Taghi gaat eigen verdediging voeren in Marengo-proces

Advocaat en veteraan Ruperti staat bekend om zijn militaire specialisme. Hij stond ook de verdachte van commando Sil A. bij. Deze elitemilitair stelt dat hij in 2019 door twee collega’s van het Korps Mariniers werd benaderd om mee te denken over een plan om Taghi in het geheim vanuit Dubai naar Nederland te halen. Ook zou er een alternatief plan zijn geweest om hem ter plekke laten ’neutraliseren’ in het geval dat het niet zou lukken om hem te arresteren. Justitie ontkent dergelijke plannen stellig. De voormalige advocaat van Taghi vroeg de rechtbank twee maanden geleden nog om Ruperti te verhoren in de zaak Marengo.

Lees ook: Advocaten Marengo-proces weigeren zaken met kroongetuigen

Marengo is na ruim vijf jaar in de afrondende fase. Een uitspraak in het proces wordt verwacht op 20 oktober. Het is nog niet duidelijk welke gevolgen het aantreden van de nieuwe advocaat heeft voor het Marengo-proces, en of Ruperti bijvoorbeeld om uitstel gaat vragen om het omvangrijke strafdossier te lezen. De rechtbank spreekt op maandag 19 juni met de Marengo-hoofdverdachte over zijn verdediging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team