Zoeken

Ridouan Taghi gaat eigen verdediging voeren in Marengo-proces

14 mei 2023 - 10:00 - Wereld

©

Hoofdverdachte Ridouan Taghi gaat zijn eigen verdediging voeren in het complexe liquidatieproces Marengo. Dat meldt hij in een brief aan de rechtbank. Vooralsnog is er na de arrestatie van advocaat Inez Weski niemand gevonden die bereid is om zijn advocaat te zijn. Taghi laat ook weten dat hij alle onderzoekswensen handhaaft die door Weski zijn gedaan.

Een bestuurder van de Nederlandse Vereniging Van Strafrechtadvocaten (NVSA) zegt dat dit nieuws een opluchting is voor strafrechtadvocaten. "Ik denk dat een hoop mensen opgelucht adem zullen halen. Denk aan de rechters, de advocaten, de Deken. Zij hoeven zich niet meer bezig te houden met de vraag wie de verdediging van Taghi moet doen. Dat gaat heel veel tijd schelen, is mijn verwachting", aldus NVSA-bestuurder Geertjan van Oosten in het AD.

Lees ook: Chaos in Marengoproces dreigt na arrestatie advocate Taghi

Volgens experts staat geen enkele advocaat te popelen om het stokje over te nemen, maar "een eerlijk proces kan echter onder druk komen te staan", zegt advocaat Job Knoester. "Taghi komt ogenschijnlijk intelligent over, maar het voeren van de verdediging in een proces als dit vraagt heel veel. In ieder geval veel juridische expertise over het strafrecht. Sterker nog, het vraagt specialisme binnen het strafrecht. Dat heeft Taghi niet. Als hij geen uitstekende advocaten heeft is er geen eerlijk proces en dat verdient ook Taghi."

Lees ook: Taghi had contact met verdachte neef in Marokko

Nu Taghi er niet in is geslaagd om een advocaat te vinden kan er via de rechtbank en de Orde van Advocaten alsnog een advocaat worden toegewezen. De rechtbank Amsterdam zal de opties op woensdag 17 mei tijdens de zitting bespreken. Het Marengo-proces gaat maandag opnieuw verder en het vonnis staat al gepland voor 20 oktober. Weski heeft voor haar arrestatie de rechtbank nog wel gevraagd om het verhaal van een elite-militair te onderzoeken, die zegt dat hij benaderd is met de vraag naar eventuele mogelijkheden om Taghi uit te schakelen, toen hij nog voortvluchtig was in Dubai.

Bladna.nl