Zoeken

Olijfolie wordt een luxe in Marokko

5 september 2023 - 10:00 - Marokko

©

In Marokko zal de productie van olijfolie dit jaar aanzienlijk dalen als gevolg van de droogte en hittegolven die een groot deel van het koninkrijk hebben getroffen. Hierdoor zou de prijs per liter olijfolie een nog nooit eerder bereikt niveau halen.

In Kelaat Sraghna, één van de belangrijkste producerende regio’s van olijfolie in Marokko, zal de productie dit jaar 80% lager liggen dan vorig jaar, volgens landbouwers. "De nationale olijfproductie zal dit jaar zonder twijfel aanzienlijk afnemen. De teeltgebieden in Kelaat Sraghna hebben te maken gehad met sterke chergui-winden, en de temperaturen zijn nog nooit zo hoog geweest," betreurt een landbouwer uit de regio in een gesprek met Le360.

Lees ook: Olijfolie wordt onbetaalbaar voor Marokkanen

De hittegolf heeft een groot deel van de olijfproductie vernietigd. De olijven "werden bruin lang voordat ze volledig rijp waren." Ook het gebrek aan regenval veroorzaakte veel schade. "De temperatuurstijging heeft een negatieve impact gehad op de hele olijfolieketen. Het waterniveau in de putten die worden gebruikt voor irrigatie is ook aanzienlijk gedaald," legt een andere landbouwer uit. "We hebben veel geld uitgegeven om onze boerderijen levensvatbaar te houden, maar de opbrengst zal desondanks zeer laag zijn."

Lees ook: Olijfolie in Marokko: fraude door hoge prijzen

Experts vrezen dat de combinatie van deze factoren zal leiden tot een sterke stijging van de prijs van olijfolie. Een liter zou kunnen worden verkocht voor meer dan 120 dirham. "Het is zeker dat de prijs van olijfolie dit jaar sterk zal stijgen. De productie is zeer laag, en een kilo olijven kost minimaal 15 dirham. En omdat minstens een kwint olijven nodig is om tussen de 11 en 13 liter olie te produceren, blijft er slechts een kleine marge over voor de producenten," aldus de experts.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team