Zoeken

Dagblad voert onderzoek naar leefwereld jonge moslims in Nederland

11 juni 2023 - 20:00 - Wereld

©

Onderzoeksbureau I&O Research voerde op vraag van het dagblad Trouw een onderzoek uit onder jonge moslims in Nederland. Voor het onderzoek werd een steekproef genomen die niet representatief is voor de betrokken bevolkingsgroep, daarom moeten de uitkomsten als indicatief gezien worden.

Het dagblad vroeg een opinieonderzoek aan om een inkijkje te krijgen in de leefwereld van jonge moslims. I&O Research voerde dit onderzoek uit onder Nederlandse moslims tussen de 18 en 40 jaar oud. Maar het is niet evident om goed opinieonderzoek uit te voeren onder deze bevolkingsgroep, omdat respondenten met een niet-westerse migratieachtergrond doorgaans ondervertegenwoordigd zijn in onderzoekspanels, staat op de I&O Research-website te lezen. Trouw wil dit onderzoek gebruiken als achtergrondinformatie voor hun redactionele werk en zal in de komende weken meerdere artikelen publiceren op basis van dit onderzoek.

Lees ook: Campagne FvD in Nederland boekt succes bij jonge moslims

I&O Research koos voor een hybride onderzoeksmethode waar in totaal 831 moslim respondenten aan deelnamen. Een deel van de respondenten werd geworven via panels (306 respondenten) en een ander deel (525) via de zogeheten sneeuwbalmethode. Verder werd aan islamitische (jongeren)organisaties gevraagd de vragenlijst te verspreiden onder hun achterban en werd online een vragenlijst gedeeld.

In vergelijking met eerder SCP- en CBS-onderzoek zijn de respondenten van dit onderzoek relatief hoogopgeleid en religieus in vergelijking met de gemiddelde Nederlandse moslim uit dezelfde leeftijdscategorie. Daarom moeten de uitkomsten van dit onderzoek eerder als indicatief worden beschouwd. De respondenten zijn overwegend soennitisch, met een Marokkaanse of Turkse achtergrond. De overgrote meerderheid omschrijft zichzelf als ’heel’ of ’enigszins’ religieus, terwijl uit eerder SCP-onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlandse moslims zichzelf ziet als seculiere of culturele moslim.

Lees ook: Nederlandse overheid wilde heimelijk moslims beïnvloeden

De meerderheid van de deelnemers gaat soms of vaak naar de moskee, en vindt ook dat er meer jongeren in moskeebesturen moeten komen. Ongeveer de helft van de respondenten vindt ook dat er meer vrouwen in deze besturen moeten zitten. Wanneer ze met ’levensvragen’ zitten raadplegen de deelnemers in de meeste gevallen hun ouders of andere familieleden en pas in de vierde plaats de imam. Ze wijken wel opvallend vaak uit naar het internet voor de raadpleging van islamitische bronnen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team