Zoeken

Autoriteiten Donetsk reageren op vermeende ruil met Marokko

18 juli 2022 - 12:20 - Wereld

©

Denis Pushilin, president van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR), heeft gezegd dat Marokko geen contact heeft opgenomen met de autoriteiten van Donetsk over de Marokkaanse Brahim Saadoun die zich aansloot bij de Oekraïense strijdkrachten en op 9 juni ter dood werd veroordeeld, samen met twee Britten. Daarmee wordt de formele ontkenning van de Marokkaanse autoriteiten bevestigt.

"Noch Marokko noch Groot-Brittannië heeft officieel contact met ons opgenomen," bevestigde DPR-president Denis Pushilin op een persconferentie in Donetsk, bijgewoond door het Russische persagentschap RIA Novosti. De twee landen "hebben geen enkel officieel verzoek ingediend bij de autoriteiten van Donetsk met betrekking tot hun burgers, die aan de zijde van Kiev hebben gevochten en schuldig zijn bevonden aan huurlingschap," zei hij.

Lees ook: Brahim Saadoun riskeert nog steeds executie in Oekraïne

De jonge Brahim Saadoun en de twee Britten Aiden Aslin en Shaun Pinner zijn gearresteerd en berecht op grond van drie artikelen van het strafwetboek van de Volksrepubliek Donetsk: "machtsovername met geweld of gedwongen handhaving van de macht", "huurlingschap" en "opleiding voor het uitvoeren van terroristische activiteiten". Ze werden op 9 juni door de beroepskamer van het Hooggerechtshof van Donetsk ter dood veroordeeld. "Als de rechtbank het vonnis bevestigt, zal de zaak worden overgedragen aan de uitvoerende afdeling van het ministerie van Justitie van de Volksrepubliek Donetsk," aldus Pushilin.

Lees ook: Oekraïne onderhandelt vrijlating Marokkaan Brahim Saadoun

Gevraagd naar de uitvoering van de doodvonnissen van de drie veroordeelden, verzekerde Denis Pushilin dat "alles wordt voorbereid in de uitvoerende afdeling van het DPR-ministerie van Justitie, in overeenstemming met de geldende wetgeving".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team