Zoeken

Nuka zet skatepark in Marokko op om kansarme jongeren te helpen

21 juni 2021 - 15:00 - Wereld

©

De 20-jarige Nuka uit Den Haag is een skateboarder met een passie voor gemeenschapsprojecten. Skateboarden is voor haar meer dan alleen plezier maken. Met haar stichting ’Skaters for Skaters’ traint en equipeert ze lokale skate-ondernemers in gemarginaliseerde gebieden in Marokko, met als doel een betere toekomst op te bouwen voor de skaters en hun gemeenschap.

Nuka vertelde aan FunX dat ze in Marokko zag hoeveel jongeren er nog in armoede leven. "Ik kwam aan in het land en keek om mij heen en dacht: mensen hebben het hier echt veel minder goed dan in Nederland." Toch vermaken kinderen zich daar met bijna niets. "Ik zag kinderen die een plastic boterhamzakje gebruikten als speelgoed. Ze bliezen het op en maakte er een knoopje in, zodat het zakje kon worden gebruikt als voetbal." Ook aan ruimte om met elkaar te kunnen spelen ontbrak het. Nuka wil graag iets betekenen voor deze kansarme jongeren en zette daarom een eigen stichting op, genaamd ’Skaters for Skaters’.

Lees ook: Marrakech-Pikala-project van Cantal Bakker is 5 jaar oud (video)

Om het project te begeleiden verhuisde ze afgelopen jaar vier maanden naar Marokko. Ze woonde er samen met lokale bewoners en bouwde er een groot netwerk uit dat haar bijstond tijdens de voorbereidingen. Zo ontmoette ze onder meer de beheerders van een skatestichting en de eigenaar van een klein skatepark in Marokko."’Mijn doel was om zoveel mogelijk advies van andere mensen te winnen en dat te gebruiken om mijn eigen stichting te verbeteren."

Nuka is weer in Nederland en geeft skateworkshops aan kinderen uit Den Haag en omgeving. Ze merkt dat veel jongeren geïnspireerd zijn door haar stichting. "Ze zeggen vaak dat ze het heel vet vinden en er graag bij betrokken willen worden. Ik betrek ze dan ook zeker bij het proces, want daar kan ik veel van leren," vertelde ze aan Fernando van Good Vibes Friday op FunX.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team