Zoeken

Haagse Asma heeft eindelijk ruimte voor haar voedselbank

3 juli 2022 - 22:20 - Wereld

©

Asma Bennejma heeft het als moeder van twee kinderen zelf niet heel ruim, maar ze kon de situatie van mensen die het nog moeilijker hadden, niet meer lijdzaam aanzien. Het afgelopen anderhalf jaar vulde ze haar huisje in Den Haag met donaties voor de allerarmsten in de buurt, maar nu heeft ze eindelijk een aparte ruimte voor haar cliënten.

Asma Bennejma zag de afgelopen jaren de armoede om haar heen groeien. Ze kwam steeds meer mensen tegen die in schrijnende situaties leven, zonder dat ze in aanmerking komen voor hulp van de gewone voedselbanken. Van de donaties kon ze ruim twintig gezinnen een jaar lang ondersteunen, maar in haar huisje was er niet veel ruimte om de levensmiddelen op te slaan. Zelfs in de woonkamer konden haar kinderen niet meer vrij bewegen, schrijft het AD.

Lees ook: Haagse Asma maakt voedselbank van haar huis

Dat is inmiddels verleden tijd. Asma kan nu ruim zestig gezinnen helpen. Er staat zelfs niemand meer op haar wachtlijst. Een gesprek met het AD over haar geïmproviseerde voedselbank gaf vorig jaar meer bekendheid aan haar initiatief. Ze kreeg hulp van ondernemers, moskeeën en kerken. "Ik kon bijna niet meer over straat lopen", zegt Asma.

Ook directeur Mohamed Baba van woningcorporatie Haag Wonen, las het artikel. Zijn dienst kon na een moeizame zoektocht een huisje voor haar vinden in de Heesterbuurt. De woning wordt binnen een tweetal jaar gesloopt, maar in de tussentijd mag Asma er gebruik van maken. "Wij hebben veel bezit in de Schilderswijk. Toen we het verhaal van Asma hoorden, zeiden we: ’laten we eens kijken wat we voor haar kunnen betekenen’. Het past ook bij wat we als Haag Wonen willen zijn: een betrokken corporatie. Het is jammer dat zo’n voedselbank er moet zijn, maar het is echt noodzakelijk. In dit soort buurten wonen veel kwetsbare mensen, daar kunnen we niet omheen. We zijn dan ook blij met dit soort initiatieven. Zij kan hier veel mensen mee helpen."

Lees ook: Utrechtse Nour (17) runt al twee huiswerkscholen

De voedseldonaties staan nu netjes gesorteerd in stellages. "Bij mij thuis lag alles in kratten. Dit scheelt echt heel erg met inpakken. Het is heel overzichtelijk, je loopt er langs en stopt alles in een tasje en klaar. Er is ook meer ruimte voor vrijwilligers. Die ruimte hadden we echt nodig", aldus Asma. Voor haar gezin is het ook beter. "Mijn kinderen kunnen nu weer normaal spelen in huis. Hiervoor was dat niet mogelijk met al die spullen in de woonkamer. Het was echt een drama."

Asma denkt al na over haar volgende stap, ze wil nagaan of haar voedselbank een goede stageplek kan zijn voor mensen met een verstandelijke beperking of autisme. "Zo kan ik ook die groep mensen helpen." Samen met theater De Vaillant in de Schilderswijk gaat ze ook avondmaaltijden voorbereiden voor cliënten van de Voedselbank.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team