Zoeken

Nederlandse moslimjongeren helpen arme gezinnen tijdens Ramadan

16 april 2021 - 10:40 - Wereld

©

Tijdens de Ramadan nemen veel islamitische jongeren traditiegetrouw initiatieven om kwetsbare gezinnen te helpen met voedselpakketten en zelfs complete maaltijden. Die hulp blijkt hard nodig in Nederland waar één miljoen mensen in een huishouden leeft onder de lage-inkomensgrens. Volgens het Armoedefonds wordt deze groep niet altijd gezien en vinden ze zelf ook vaak de weg niet naar hulp.

Mensen met een migratieachtergrond zijn dan wel oververtegenwoordigd in de armoedecijfers, maar de tweede en derde generatie migranten doen het vaak veel beter. Daarom onderneemt deze groep tijdens de Ramadan vele liefdadigheidsinitiatieven, waarbij ze erin slagen om de meest kwetsbare gezinnen op een laagdrempelige manier te bereiken. "De laagdrempeligheid van deze projecten is heel belangrijk", zegt Irene Verspeek van het Armoedefonds aan EenVandaag. "Veel mensen durven daar eerder gebruik van te maken dan hulp van een organisatie waarbij ze eerst door een formeel proces moeten."

Eén van die acties is ’Iftar by Hassan’ van de 23-jarige Hassan. Hij wil tijdens de Ramadan koken voor tientallen gezinnen. "Van wraps en tonijnsalades tot aan shakes en soep. Ik probeer gezonde gerechten te maken, waardoor mensen alles binnenkrijgen." Zijn moeder leerde hem hoe belangrijk het is om voor anderen te zorgen. "Vroeger kookte ze vaak voor kennissen en mensen die het zelf minder breed hadden. Ik heb het van haar overgenomen", zegt Hassan.

Ook Shireen van 24 en haar vriendinnen willen tijdens de Ramadan van betekenis zijn voor mensen die het moeilijk hebben. Ze stellen voedselpakketten samen met rijst, pasta, suiker, dadels, thee en iets leuks voor de kinderen. Ze plaatsten op social media een oproep en haalden binnen een week 3000 euro op voor de boodschappenpakketten die ze in en rond Den Haag uitdelen. Naast de voedselpakketten zullen Shireen en haar vriendinnen de Annour Moskee en Minhaj-ul-Quran in Den Haag, helpen met het bekostigen van honderden warme maaltijden. "We hebben onder andere negentig olieflessen van 5 liter aan moskee Minhaj-ul-Quran gegeven."

De initiatieven van deze islamitische jongeren tijdens de Ramadan zijn niet alleen voor moslims bestemd. "Het is echt voor iedereen. Dat is juist de bedoeling, dat ik iedereen erbij betrek en iedereen kan helpen die er behoefte aan heeft", zegt Hassan. Shireen en haar vriendinnen denken er net zo over. "Mensen van elke afkomst en elke religie hebben er recht op." Het Armoedefonds is blij met deze kleine initiatieven. "Helaas hebben zulke initiatieven vaak wel een einddatum, terwijl de mensen die ze ontvangen behoefte hebben aan structurele hulp. Het zou heel mooi zijn als de mensen die nu hulp ontvangen ook in beeld komen van de lokale hulporganisaties", zegt Verspeek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team