Zoeken

Normalisatie Marokko-Israël: media vermijdt woord "bezetting"

26 juni 2022 - 19:00 - Marokko

©

Sinds de normalisering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Israël, wordt het woord "bezetting" in de Marokkaanse media nauwelijks meer gebruikt. Dat zegt Mohamed Abido, directeur van het Marokkaans Centrum voor Tolerantie en Interreligieuze Dialoog.

"De staatsmedia hebben hun agenda veranderd. Sinds de normalisering van de betrekkingen met Israël wordt het woord ’bezetting’ nauwelijks meer gebruikt. De straat identificeert zich nog wel met de Palestijnse kwestie, maar afgezien van de linkse en islamistische groeperingen, van wie de invloed het afgelopen jaar is verminderd, denk ik dat de meeste mensen eigenlijk achter Israël staan. Er bestaat niet echt een haat jegens Israël. Mensen zijn nieuwsgierig en willen meer weten over de Israëlische cultuur en de taal. Joden hebben altijd deel uitgemaakt van ons land en van onze geschiedenis," zegt Mohamed Abido in een interview met Israel Hayom.

Lees ook: Nasser Bourita verdedigt ’Marokkaanse model’ van religieuze tolerantie

Deze week heeft Israël opnieuw zijn steun uitgesproken voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Volgens de directeur van het Marokkaans Centrum voor Tolerantie en Interreligieuze Dialoog is dit een belangrijke meerwaarde voor het koninkrijk op het internationale en nationale toneel. "Het feit dat Israël openlijk heeft verklaard dat de Sahara aan Marokko toebehoort, is een enorme ontwikkeling waarbij Israël ervoor heeft gekozen een moedig standpunt in te nemen. Dit zal andere landen de moed geven op dit voorbeeld te volgen en te verklaren dat ook zij het beleid van Marokko steunen," merkt hij op. Hij benadrukte daarbij ook dat het koninkrijk begrip heeft voor de Hebreeuwse staat wanneer het verwijst naar de Iraanse dreiging.

Lees ook: Israël herhaalt steun Marokkaanse Sahara

"Iran is ook een bedreiging voor Marokko en heeft ons bij volmacht bestreden", voegt hij eraan toe, verwijzend naar Teheran dat zijn tentakels in Afrika heeft uitgebreid tot aan de Marokkaanse grens. Hij verwijst ook naar het Polisario-front, dat de onafhankelijkheid van de Sahara opeist." En dat is nog niet alles. "De Iraniërs wilden het sjiisme naar Marokko brengen om het sociale weefsel van het land aan te vallen en dat is een gevaarlijke zaak," concludeert Mohamed Abido.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team