Zoeken

Nasser Bourita verdedigt ’Marokkaanse model’ van religieuze tolerantie

20 november 2020 - 13:00 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken presenteerde tijdens de ministeriële conferentie ter bevordering van godsdienstvrijheid, het ’unieke Marokkaanse model’ dat volgens hem gebaseerd is op drie fundamentele pijlers.

Marokko wordt genoemd als beste leerling van de klas in termen van religieuze tolerantie. Tijdens de videoconferentie veroordeelde minister Bourita "de toenemende instrumentalisering van religie voor terroristische doeleinden in de context van de pandemie." Hij gaf aan dat het Marokkaanse voorbeeld een uniek model is waarin Koning Mohammed VI als aanvoerder van de gelovigen, garant staat voor de vrijheid van religie. De minister legt uit dat de Marokkaanse benadering gebaseerd is op drie aspecten, namelijk vooruitziendheid, openheid en pragmatisme.

Volgens Nasser Bourita vertaalt vooruitziendheid zich in de constante herinnering vanwege de koning aan het feit dat religie geen alibi mag zijn voor onwetenden, omdat "religie licht, kennis en wijsheid is." Betreffende de openheid wees de minister op het bezoek van paus Franciscus, dat in 2019 werd georganiseerd door de Mohammed VI, in een periode waarin de wereld behoefte had aan hernieuwd leiderschap voor de interreligieuze dialoog. Met betrekking tot pragmatisme, vertelde hij dat "Marokko’s toewijding aan religieuze vrijheid gebaseerd is op concrete acties. Marokko heeft twee toonaangevende instellingen opgericht om een tolerante islam te promoten: het Mohammed VI-instituut voor de opleiding van imams en de Mohammed VI-stichting van Afrikaanse Ulemas", aldus de minister.

Tijdens deze derde ministeriële conferentie, georganiseerd door Polen en de Verenigde Staten via videoconferentie, zei Nasser Bourita dat "Marokko ervan overtuigd is dat de religie wordt gekaapt, terwijl het juist een drager van eenheid zou moeten zijn in een context van verdeeldheid die oproept tot de negatie van de ander. Religie is ook een factor van dialoog in het licht van de weigering van een tolerante samenleving en een bron van licht tegenover de obscurantistische stromingen die weigeren terughoudend te zijn en in onwetendheid willen blijven."

De minister sprak constant over "de moed en vastberadenheid" van de Koning "om onze Joodse medeburgers te beschermen tegen de barbarij van het nazisme en om het herstel van moskeeën en synagogen te steunen." Hij loofde ook "de oprichting van wetenschappelijke en culturele instellingen zoals het ’Maison de la Mémoire in Essaouira’ en het ’Museum van Joodse Cultuur in Fez’."

Concluderend zei de minister dat "de benadering van Marokko altijd constant is, zelfs in moeilijke tijden".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team