Zoeken

Marokkaanse journalisten protesteren tegen normalisatie met Israël

15 juni 2022 - 12:20 - Marokko

©

Een groep Marokkaanse journalisten is tegen de normalisatie met Israël en vraagt de regering om de toestemming in te trekken, die eerder werd verleend aan een Israëlische zender om twee kantoren in Marokko te openen. Dit standpunt wordt gerechtvaardigd door de moord op de Amerikaans-Palestijnse journaliste Shireen Abu Aqleh, de Israëlische schendingen van de persvrijheid en van alle Palestijnen.

In een tribune, zegt een collectief van journalisten genaamd "Marokkaanse Journalisten tegen de Normalisatie met de Zionistische Bezetting", dat het met "grote bezorgdheid kijkt naar de gevaarlijke weg van normalisatie die door de Marokkaanse staat wordt gevolgd sinds december 2020. De verschillende overeenkomsten en besluiten die staan Israël volgens hen toe om het koninkrijk te schenden. Ze protesteren ook tegen de toestemming die aan de Israëlische zender (I24 News) werd verleend om twee kantoren in Marokko te openen, terwijl de wond van de koelbloedige moord op hun collega Shireen Abu Aqleh, door het Israëlische leger, nog niet geheeld is.

Lees ook: i24News opent twee kantoren in Marokko

"Op 31 mei is onze collega Ghoufran Warasna in Al Khalil gesneuveld op het slagveld voor de persvrijheid. In 2021 zijn er meer dan 368 Israëlische schendingen geweest tegen journalisten tijdens het uitvoeren van hun werk, en 100 schendingen sinds het begin van dit jaar," schrijven de media-professionals. Volgens hen zijn er sinds het jaar 2000, zo’n 55 journalisten gedood tijdens het uitoefenen van hun functie. Ze veroordelen "de Israëlische schendingen van de rechten van journalisten en van alle Palestijnen" en betuigen hun "absolute solidariteit met de slachtoffers en hun families".

Lees ook: David Govrin stelt Marokkaanse anti-Israël-retoriek in vraag

"De normalisatie van de Marokkaanse media met Israëlische instellingen is ook een duidelijke betrokkenheid bij het vervalsen van de waarheid, het aanmoedigen van de moord op onschuldigen, het stelen van land, het slopen van huizen en het wegvagen van het Palestijnse verhaal, door het te vervangen door een vals zionistisch verhaal dat de actualiteit en de geschiedenis vervormt," meent het collectief. Ze voegen eraan toe dat de normalisatie een misdaad is tegen de Palestijnen, de Marokkanen en de mensheid. De Marokkaanse journalisten eisen ook de onmiddellijke sluiting van de i24News kantoren in het koninkrijk.

Bladna.nl