Zoeken

David Govrin stelt Marokkaanse anti-Israël-retoriek in vraag

15 mei 2022 - 20:10 - Marokko

©

David Govrin, de ambassadeur van Israël in Marokko, zegt dat hij het de afgelopen weken zeer moeilijk heeft gehad met de anti-Israëlische retoriek in de media, na de recente Israëlische aanval op de Al Aqsa moskee in Jeruzalem en de moord op de Palestijnse journaliste Shireen Abu Akleh.

"Het Marokkaanse publiek ontvangt de meeste informatie in het Frans en in het Arabisch, en veel daarvan, met name in het Arabisch, is fake nieuws. Wij zijn zeer gevoelig voor de situatie en willen deze niet laten escaleren," zegt Govrin. Hij benadrukt dat de aanval werd uitgevoerd door een groep terroristische extremisten, die het recht in eigen hand heeft genomen en geweld gebruikte in een poging om moslims te verhinderen om in de Al Aqsa-moskee te bidden.

Lees ook: Marokko veroordeelt Israëlische aanval in Jeruzalem

Volgens de Israëlische diplomaat, die via sociale media nauw in contact staat met Marokkaanse overheden en met journalisten, is het zeer belangrijk om betrouwbare informatie door te geven aan het publiek, om op die manier het vertrouwen op te bouwen. "Het Marokkaanse publiek identificeert zich ten zeerste met de Palestijnen en Koning Mohammed VI wil een onafhankelijke Palestijnse staat naast de Staat Israël," legt Govrin uit. Hij stelt ook dat niet de Palestijnse kwestie "het belangrijkste" is voor Marokko, maar eerder de Sahara.

Marokko heeft zijn betrekkingen met Israël in december 2020 genormaliseerd. "De Akkoorden van Abraham zijn inmiddels een feit en de diplomatieke betrekkingen en de samenwerking tussen de twee landen zal worden voortgezet," zegt Govrin. Hij legt hierbij de nadruk op de diepe culturele en familiale banden tussen het Marokkaanse en het Israëlische volk. "Zelfs vóór de normalisatie bezochten tienduizenden Israëli’s Marokko in de afgelopen decennia," aldus de ambassadeur.

Lees ook: Marokko reageert op inval Israëlische troepen in Al-Aqsa Moskee

"Ik heb geen Marokkaanse wortels, maar het is heel bijzonder om in Marokko te verblijven. De Marokkaanse gastvrijheid is buitengewoon en het is fijn om te vertoeven in een plaats waar tolerantie en co-existentie diep verankerd zijn," aldus de Israëlische diplomaat. "In de meeste landen van het Midden-Oosten is tolerantie en coëxistentie iets abstracts. Hier is het zeer voelbaar. De co-existentie tussen Joden en Arabieren is zeer duidelijk", zegt hij.

Bladna.nl