Zoeken

Noodkreet zus Brahim Saadoun aan internationale gemeenschap

22 juni 2022 - 12:00 - Wereld

©

Imane, de zus van Brahim Saadoun, de jonge Marokkaan die in de Donbas ter dood is veroordeeld na met het Oekraïense leger te hebben gevochten, richt zich met een noodkreet tot de internationale gemeenschap om het leven van haar broer te redden.

Imane sluit zich aan bij de vele oproepen om de executie van Brahim Saadoun te voorkomen. "Ik wil gewoon dat elke autoriteit, iedereen die bereid is te helpen, ook komt helpen," zegt ze in een interview met The Guardian. Ze vindt het jammer dat de Marokkaanse regering haar jongere broer geen enkele steun heeft verleend. Imane zegt dat ze na de gevangenneming van Brahim contact heeft opgenomen met de Marokkaanse ambassade in Kiev om hulp te krijgen. "Wat wil je dat ik er aan doe," werd haar gezegd. "Ze proberen je letterlijk in het ongewisse te laten," zegt Imane. Er is ook een reeks brieven gestuurd naar het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere regeringsinstanties, tevergeefs.

Lees ook: Zaak Brahim Saadoun: Doema-voorzitter steunt doodstraf

Imane heeft ook kritiek op het gedrag van bepaalde Marokkanen op sociale media. Volgens haar juichen ze de veroordeling van haar broer toe. "Toen het vonnis van de doodstraf viel kreeg hij misschien 10% steun, maar de meerderheid is blij dat hij gaat sterven. Ze vieren het feit dat hij zal worden neergeschoten. En het deed mijn hart pijn omdat ik geen steun kon vinden in mijn eigen gemeenschap." Ze deelde een aantal haatdragende berichten die vanaf Marokkaanse accounts werden gepost. "Eerlijk, hij moet worden gedood, deze persoon is geen Marokkaan," schreef iemand in een reeks berichten. Een andere persoon gebruikte de hashtag "dood Brahim Saadoun".

"Nu smeek ik dat iemand mijn broer komt opeisen omdat hij niet door zijn eigen land is opgeëist," pleit Imane, die beweert dat Brahim "is verraden". De oproep om hulp lijkt noodzakelijk omdat de autoriteiten van de zelfbenoemde republiek Donetsk niet van plan zijn de jonge Marokkaan en de twee ter dood veroordeelde Britten vrij te laten. Denis Pushilin, hoofd van het door Rusland gecontroleerde gebied in Donetsk, zegt dat hij "geen reden" ziet om de gevangenen gratie te verlenen en dat een uitwisseling "niet eens wordt besproken".

Lees ook: Marokko regelde geen advocaat voor Brahim Saadoun

Imane zegt dat ze klaar is om de plaats van haar jongere broer in te nemen. "Ik wil mezelf in zijn plaats geven. Ik ben klaar om het te doen. Ze kunnen me gewoon meenemen. Het kan me niet schelen wat ze met me doen. Neem mij en bevrijd mijn kleine broertje."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team