Zoeken

Spanje stuurt patrouilleboot naar Marokkaanse kust

20 juni 2023 - 16:00 - Wereld

©

De Spaanse marine heeft zojuist het vliegdekschip voor amfibische oorlogvoering Galicia (L-51) ingezet in de wateren bij Melilla, vlakbij Marokko. De afgelopen maanden heeft Spanje zijn aanwezigheid in de wateren rond de Canarische Eilanden, Sebta en Melilla opgevoerd.

Spanje stuurde het schip naar Melilla na een eerdere inzet van de fregatten Navarra (F-85) en Canarias (F-86) in november, het patrouilleschip Atalaya in januari en het maritieme actievaartuig Rayo P-42 in maart. Het 160 meter lange en 13.000 ton zware amfibische aanvalsschip Galicia (L-51) is voornamelijk bedoeld om militaire troepen of slachtoffers van natuurrampen te transporteren. Het kan ook allerlei soorten medische hulp bieden, zoals begin april 2020 tijdens de Covid-19 gezondheidscrisis, meldt El Debate.

Lees ook: Spaanse marine stuurt patrouilleboot naar wateren bij Marokko

Het schip wordt naar Melilla gestuurd op een moment van crisis tussen Spanje en Marokko, met name door het gebrek aan medewerking van het koninkrijk in het proces dat moet leiden tot de invoering van de commerciële douane in Sebta en Melilla, en door de Pegasus-affaire waarbij de telefoons van Pedro Sanchez en andere Spaanse ministers werden gehackt. Het Europees Parlement verdenkt Marokko van spionage en heeft onlangs aan Spanje gevraagd om een volledige opheldering over deze affaire.

Marokko heeft recent ook herhaaldelijk de steden Sebta en Melilla geclaimd. Begin juni stuurde het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken een nota naar de Marokkaanse ambassade in Spanje, waarin ze de uitspraken van de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken ten volle afwijst. Deze bestempelde de Sebta en Melilla in een brief aan de Europese Commissie als "Marokkaanse steden".

Lees ook: Nieuwe Spaanse patrouilleboot trager dan Marokkaanse Metal Shark

Marokko is nu al zo’n tien jaar bezig met de versterking van zijn leger. Begin juni kocht het koninkrijk het Chinese antiraketsysteem HJ-9A, ook bekend als de "Red Arrow 9A", met een bereik van meer dan 6 kilometer. Rabat heeft ook het Israëlische PULS raketsysteem gekocht, dat doelen op 300 kilometer afstand kan raken, evenals Amerikaanse F-16V Viper gevechtsvliegtuigen en AH64E Apache helikopters.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team