Zoeken

Revolutionaire ontdekking over Homo sapiens in Larache

8 februari 2024 - 07:00 - Marokko

©

Op een archeologische site in de buurt van Larache is een team van Marokkaanse, Duitse, Franse en Spaanse onderzoekers op opmerkelijke sporen gestuit. Zij hebben voetafdrukken ontdekt die toebehoren aan Homo sapiens en dateren van ongeveer 90.000 jaar geleden.

Deze ontdekking werpt nieuw licht op de migratieroutes van onze voorouders en hun aanwezigheid in Noord-Marokko op weg naar Europa, volgens de onderzoekers van de universiteit Abdelmalek Essaadi de Tetouan.

Lees ook: Marokko: Homo sapiens maakte 120.000 jaar geleden al kleren

De goed bewaarde afdrukken wijzen op de aanwezigheid van ten minste vijf individuen – kinderen, tieners en volwassenen – met een lengte variërend van 121 tot 189 cm, met een gemiddelde van 160 cm. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het tijdschrift Scientific Reports van de Nature-groep,.

Met in totaal 85 geïdentificeerde voetafdrukken van Homo sapiens, naast een strand in Larache, markeren deze vondsten de grootste, oudste (circa 90.000 jaar) en best bewaarde exemplaren wereldwijd.

Lees ook: 100.000 jaar oude voetafdrukken ontdekt in Marokko

Deze ontdekking wordt door onderzoekers beschouwd als een cruciale stap in het begrijpen van de evolutie van hominiden, vooral gezien het feit dat de eerste Homo sapiens in deze regio werd ontdekt, specifiek bij Jbel Irhoud. Dit benadrukt het wetenschappelijke en historische belang van Marokko als een sleutellocatie voor de studie naar de oorsprong van de mensheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team