Zoeken

Avocado’s: het groene goud dat Marokko uitdroogt

21 februari 2024 - 15:00 - Marokko

©

De avocado, een geliefd en lucratief product, wordt in Marokko steeds vaker verbouwd. Maar de teelt van dit "groene goud" heeft een keerzijde: het verbruikt enorm veel water. In een land dat al gebukt gaat onder droogte en waterschaarste, roept dit steeds meer kritiek op.

Een volwassen avocadoboom heeft jaarlijks tussen 1000 en 1300 mm regenwater nodig. Bovendien verbruikt een avocado per kilogram ongeveer 1000 liter water, terwijl dat voor een sinaasappel bijvoorbeeld slechts 600 liter is, legt Ahmed Talhi, expert in milieu en duurzame ontwikkeling, uit.

Lees ook: Marokko: record avocado-export, maar aan welke prijs?

De meeste kleine avocadotelers gebruiken irrigatiesystemen om water uit oppervlaktewaterbronnen (meren, rivieren of dammen) te halen. Dit put de grondwaterreserves uit, die door de lage regenval moeilijk te herstellen zijn.

De laatste jaren is de grondwaterstand in veel delen van Marokko aanzienlijk gedaald, aldus Talhi. Hij nuanceert wel dat het moeilijk is om een direct verband te leggen tussen die daling en de toenemende avocado-teelt.

Lees ook: Marokko genoodzaakt landbouwproductie te herzien

Een andere landbouwexpert, die anoniem wenst te blijven, waarschuwt om de avocado niet te vergelijken met andere waterintensieve gewassen zoals watermeloen. De avocado is immers een tropische vrucht, terwijl watermeloen slechts in bepaalde periodes wordt geteeld.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team