25 mei 2021 - 15:40 - Wereld
De Marokkaans-Nederlandse Nezha Guerrouj werkte via een detachering van het Franse energiebedrijf Engie als onderhoudsplanner van Total op de productieplatformen die de Fransen in de Noordzee exploiteren. Toen ze vermoedde dat het energiebedrijf honderdduizenden euro’s liet weglekken door slordige administratie, kaartte ze dit aan. De leiding greep in, maar nam haar de melding kwalijk. Ze werd het bedrijf uitgewerkt.
Nezha Guerrouj begon in 2019 te werken bij Total en merkt meteen op dat de sfeer op de werkvloer stroef was door reorganisaties. De Franse beheerders wilden dat er bespaard zou worden op de kosten, de olie- en gasprijzen waren laag, de opinie over aardgas was door de aardbevingen in Groningen gekeerd en er waren ook interne problemen. De administratie bij de afdeling exploratie en productie was chaotisch. Guerrouj moest de planning van het onderhoud aan de boorplatformen coördineren, een precieze en kostbare operatie waarvan een deel wordt uitbesteed, met name aan schilder- en onderhoudsbedrijf Brand, die gespecialiseerd is in offshore onderhoudsklussen en een eigen werkvoorbereider heeft bij Total, schrijft NRC.
Guerrouj twijfelde gaandeweg steeds meer over de samenwerking met Brand. Het onderhoudsbedrijf kon in de Total-planning kijken en er de beste onderhoudsklussen uit selecteren. Haar teamleider keurde daarnaast urendeclaraties achteraf goed en gaf opdrachten voor kostbare last-minute werkzaamheden aan de platformen, wat in principe haar taak was. Verder stuurde Brand soms ook onbekwaam personeel naar de platformen en kwamen er materialen ongebruikt terug. In augustus 2020 stuurde Nezha Guerrouj een mailtje naar de afdelingsmanager bij de Nederlandse gaswinningstak van het Franse energiebedrijf Total. Ze vroeg hem de informatie "zeer discreet" te behandelen en legde uit dat haar leidinggevende zeer slordig omging met het boeken van de kosten en dat vooral onderaannemer Brand daarvan voordeel van had.
De melding zal enorme consequenties hebben voor de Marokkaans-Nederlandse Guerrouj die door een aangeboren gehoorbeperking maar voor 30 procent kan horen. Ze kan wel liplezen en heeft een gehoorapparaat. Guerrouj nam heimelijk een functioneringsgesprek op om niets te missen door haar gehoorbeperking en om zichzelf eventueel te kunnen verdedigen. Daaruit bleek dat haar baas opmerkingen maakt over haar uiterlijk en de misstanden in het bedrijf niet serieus nam. Een gesprek met de afdelingsmanager leek wel zoden aan de dijk te zetten. "Het loopt de klauwen uit", zei hij tegen Guerrouj. "Er is totaal geen controle over progressie en budget." Wanneer ze op maandag 7 september na haar vakantie weer aan de slag ging bleek het afdelingshoofd ingegrepen te hebben in de wijze waarop de opdrachten tussen Total en Brand werden afgehandeld. De teamleider en de werkvoorbereider van Brand werden ingeperkt in hun verantwoordelijkheden en de afdeling financiën van Total hield strenger toezicht. De sfeer in het bedrijf was slecht en escaleerde in oktober wanneer de teamleider tegen Guerrouj begon te schreeuwen aan de telefoon. Ze stuurde hem een boze mail om hem te vragen haar correct te benaderen. In december 2020 werd er na een onderzoek aan Engie gevraagd om haar detachering bij het oliebedrijf te beëindigen.
Nezha Guerrouj heeft het kantoor van juridisch adviseurs Karim Aachboun en Ad Aerts ingeschakeld. "Karim en Ad helpen mij Total hier op aan te spreken en te laten inzien dat deze gang van zaken niet deugt. Er zijn zulke lelijke dingen over mij gezegd, terwijl ik precies heb gedaan wat de Total-ceo Patrick Pouyanné van mij wilde. Namelijk: op de kosten letten en het melden als er dingen misgaan. In plaats van mij te bedanken, hebben ze me uit het bedrijf gewerkt. Zo gaat het dus, als jonge vrouw met een gehoorbeperking, gedetacheerd bij een Frans energiebedrijf," zegt Guerrouj aan NRC. "Op papier is Total een geweldig bedrijf, met volop kansen voor mensen zoals ik. Maar zodra je aan de gevestigde belangen komt, moet je snel weer wegwezen. Dan kun je honderd keer gelijk hebben, dat doet er dan niet meer toe."
Sherine dreigt met rechtszaak na kritiek in Marokko
Topteam: Hammouchi gaat samenwerken met VAE-inlichtingendienst
Zomerreis naar Marokko dreigt fiasco te worden door hoge prijzen
Marokko onthult schokkende cijfers over gifdieren
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt