Zoeken

Hoofd Unesco-kantoor Rabat ontslagen na ongepaste opmerkingen

15 februari 2021 - 14:40 - Marokko

©

In Rabat is de Unesco-vertegenwoordiger voor de Maghreb op non-actief gesteld vanwege ongepaste opmerkingen die ze zou hebben gemaakt over het Marokkaanse team. Sinds juli 2020 zijn er klachten ingediend door vier Marokkaanse werknemers. Ze beschuldigen de Libanese Golda el-Khoury van het creëren van een vijandige werksfeer.

El Khoury zou sommige Marokkaanse werknemers "ongeschoold" of "incompetent" hebben genoemd. Ook vergeleek ze het kantoor met een "dierentuin". Met deze laatste opmerking jaagde ze de gehele Marokkaanse afdeling tegen zich in het harnas. Het internationaal personeel stelt zich solidair op met hun Marokkaanse collega’s.

Op advies van de Evaluation and Audit Department (IOS) van de organisatie zijn er disciplinaire maatregelen genomen tegen El Khoury. Het tijdschrift Jeune Afrique heeft contact opgenomen over de affaire met Unesco. De werelderfgoed-organisatie liet weten dat er "inderdaad een administratieve procedure gaande was", en dat de organisatie "om duidelijke redenen van vertrouwelijkheid en respect voor procedures, geen commentaar kon geven".

Het resultaat van de procedure die eerder in gang was gezet is dat de VN-functionaris is ontslagen. De Libanese zal in februari worden vervangen door de Oostenrijker Alexander Schischlik, die sinds 1993 medewerker is van Unesco.

Golda el-Khoury werkte sinds 2002 voor de Verenigde Naties als de eerste regionale adviseur van Unicef voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In 2009 ging ze aan het werk bij de Unesco. Ook heeft ze eerder in haar loopbaan leiding gegeven aan de ngo Save the Children in Iraq, Egypte, Jordanië en Indonesië.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team