Zoeken

Amsterdam treft schikking met ex-topambtenaar Saadia Ait-Taleb

7 januari 2021 - 18:00 - Wereld

©

De gemeente Amsterdam heeft een schikking getroffen met voormalig deradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb, nadat zij in een strafrechtelijke procedure door de rechtbank is vrijgesproken. Het strafontslag is ingetrokken en vervangen door een "beëindiging van het dienstverband op een neutrale grond".

Na vermoedens van belangenverstrengeling, omdat de gemeente dacht dat Ait-Taleb een relatie had met Saïd J. aan wie ze diverse opdrachten gaf, kreeg ze drie jaar geleden strafontslag van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Eerder vond de rechtbank het terecht dat Ait-Taleb ontslagen werd omdat het ’voldoende aannemelijk is’ dat de gemeente Amsterdam door de handelwijze van Ait-Taleb financieel ’ernstig is benadeeld’, schrijft De Telegraaf.

In juli vorig jaar werd Ait-Taleb na een lange juridische strijd vrijgesproken van de beschuldiging van fraude met valse facturen. De facturen werden namelijk opgemaakt voor het werk in het kader van de Grijze Campagne, een campagne met filmpjes op sociale media om radicalisering te voorkomen. Deze campagne moest geheim blijven van de gemeente, en Ait-Taleb moest ervoor zorgen dat de kosten buiten de boeken werden gehouden. Dat plaatste haar volgens de rechtbank in een lastige positie.

Burgemeester Femke Halsema en de ex-ambtenaar schrijven in een gezamenlijke verklaring dat er een ’gezamenlijke oplossing’ is gevonden. "De situatie waarin de partijen na drie jaar terecht zijn komen en de toekomstperspectieven van mevrouw Ait-Taleb stonden bij dit overleg centraal. Daarbij hebben partijen onderkend dat mevrouw Ait-Taleb misschien meer distantie had moeten betrachten", staat in het schrijven. De gemeente zegt lering te willen trekken uit hetgeen Ait-Taleb is overkomen.

Bladna.nl