Zoeken

Nederlandse nationaliteit positief voor schoolresultaten migrantenkinderen

5 november 2021 - 19:20 - Wereld

©

Wanneer kinderen van ouders met een migratieachtergrond een Nederlands paspoort hebben, zijn hun schoolresultaten veel beter. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Marie Labussière, bij de vakgroep Politicologie van de Universiteit Maastricht. Haar huidige project analyseert de impact van burgerschapsverwerving op schoolresultaten van kinderen van allochtonen.

Labussière onderzocht ruim 287.000 kinderen die in Nederland zijn geboren, maar waarvan de ouders in een ander land ter wereld kwamen. Ze constateerde enorme verschillen tussen tweede-generatiekinderen met een Nederlandse nationaliteit en kinderen zonder Nederlands paspoort. De eerste groep scoort flink hoger op school dan kinderen die nog geen Nederlandse nationaliteit hebben. Daarnaast speelt ook de leeftijd waarop ze de Nederlandse nationaliteit verwerven een rol, hoe jonger dat is, hoe beter de schoolresultaten, schrijft De Volkskrant.

Lees ook: Zorgleraar Laila vertelt over de vooroordelen in het onderwijs (video)

Dit mechanisme is het duidelijkst bij kinderen van ouders met een lage sociaal-economische status die een paspoort kregen vóór hun kind naar de basisschool ging. Kinderen van ouders die op latere leeftijd naar Nederland kwamen uit onder meer Marokko, krijgen bij de geboorte ook niet automatisch de Nederlandse nationaliteit. Voor de leeftijd van 18 jaar kunnen zij enkel de Nederlandse nationaliteit verwerven indien hun ouders dat ook doen. Maar naturalisatie is een lang, moeizaam en kostelijk proces, waar niet alle ouders aan beginnen. De vraag hierbij is of ouders die het naturalisatieproces aangaan ook degene zijn van wie de kinderen goede resultaten halen op school?

Om deze vraag te beantwoorden vergeleek Labussière broers en zussen, en inderdaad, ook binnen eenzelfde gezin blijkt een vroege naturalisatie een positieve impact te hebben op de schoolresultaten. Dit kan betekenen dat het kind meer zelfvertrouwen krijgt en zich meer verbonden voelt met de samenleving, maar het kind kan eveneens beïnvloedt worden door het staatsburgerschap van de ouders, die hun situatie kunnen verbeteren met een Nederlands paspoort.

Lees ook: Islamitische scholen dragen bij aan emancipatie moslims Nederland

Onderzoeker onderwijs en diversiteit aan de VU, Maurice Crul, zegt dat de studie goed is uitgevoerd, maar stelt zich vragen over de positieve effecten van het staatsburgerschap. "Waarom zou dat opeens zo veel voordelen hebben? Dat wordt niet duidelijk." Hij denkt dat het niet hebben van een Nederlands paspoort zwaarder zou kunnen wegen op succes. "Dat zorgt voor veel onzekerheid en stress. Als je eindelijk een paspoort mag ophalen, valt dat weg".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team