Zoeken

Zorgleraar Laila vertelt over de vooroordelen in het onderwijs (video)

30 januari 2021 - 11:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Laila Zaimi is zorgcoördinator in een kleuterschool in Merksem bij Antwerpen. Ze was daarvoor ook actief als leerkracht. Als kind heeft ze meegemaakt dat leraren en klasgenootjes haar soms als ‘anders’ bekeken en behandelden. Die ervaring heeft haar niet weerhouden om toch de stap naar het onderwijs te zetten.

Ze herinnert zich dat ze als kind al aangetrokken was door het onderwijs. "Toen ik op school vertelde dat ik kleuterleraar wilde worden, zei mijn leraar: "Dat gaat zwaar zijn, hoor. Ik weet niet of jij dat wel gaat kunnen. En dat deed wat met me, het maakte me onzeker en daar wil ik iets mee doen. Ik wil niet dat andere kinderen dit ook meemaken", zegt ze op het YouTube-kanaal van Klasse.

Ze vindt dat leraren er stil bij moeten staan dat die vooroordelen een impact hebben op kinderen. Sommige kinderen gaan geloven dat zij het niet kunnen en stoppen dan ook met hun studies.

Ook toen ze als pas afgestudeerde werk ging zoeken kreeg Laila te maken met vooroordelen. "Met mijn lerarendiploma vers op zak, stapte ik spontaan naar een school in de buurt. "Wil je hier werken als poetsvrouw?" vroeg de directeur verward. "Of islamleraar?" We moeten bewuster omgaan met vooroordelen want ze kunnen veel schade aanrichten."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team