Zoeken

Uitzetting dreigt voor in Nederland geboren Amine

26 november 2021 - 18:10 - Marokko

©

De 22-jarige Amine van der Wijden is geboren in Haarlem, maar werd in Marokko door zijn moeder opgevoed. Daardoor heeft hij de Nederlandse nationaliteit niet kunnen verwerven. Hij woont nu sinds twee jaar bij Hans, zijn 75-jarige vader, maar dreigt toch uitgezet te worden.

De Marokkaanse moeder van Amine had een relatie met Hans, maar die doofde uit nog voor de jongen in 1999 werd geboren. Zijn moeder moest het land verlaten met de baby, zonder dat vader Hans de kans kreeg om zijn zoon officieel te erkennen. Hij mocht zijn kind maar één keer zien. "Hij was net geboren en toen kwam een kraamzuster die zei ’dit is je kind’", vertelt Hans aan NH Nieuws. "Hij heeft hier bij me op de bank gezeten, een paar minuten maar en toen moest ik hem weer laten gaan.".

Lees ook: Marokkaanse zussen Sofia en Najoua dreigen uitgezet te worden

De moeder van Amine wil geen contact meer met vader Hans, maar ze slaagde er ook niet in om het kind in Marokko een goede toekomst te bieden. Zo staat Amine bijvoorbeeld niet geregistreerd, waardoor hij niet naar school kan. Het leven en de toekomst van Amine zijn precair en onzeker. Vanaf zijn veertiende keert hij zich daarom tot zijn vader in Haarlem, en als hij 20 jaar is kan hij uiteindelijk naar Nederland gaan, waar hij de hoop koestert om bij zijn vader te kunnen blijven. Maar dat blijkt heel complex te zijn, de juridische en biologische erkenning zijn niet op orde en overheidsinstanties zoals het consulaat in Casablanca en de gemeente Haarlem, zijn volgens Hans niet duidelijk over de procedure.

Om alle proceskosten te kunnen betalen werkt vader Hans ondanks zijn leeftijd door. Daarnaast krijgt hij stilletjes aan ook steeds meer steun van Haarlemmers die Amine willen helpen. Sinds de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met uitzetting dreigt, hebben een vijftigtal buren, vrienden en familie zich georganiseerd voor de zaak van Amine en zijn 75-jarige vader. Ze slaagden er recent in om steun te krijgen van de gemeenteraad van Haarlem.

Lees ook: Nederlandse boekhouder vecht om uitzetting Marokkaanse zoon te voorkomen

Het resultaat is dat burgemeester Jos Wienen bij het ministerie gaat aandringen op coulance. Dit werd door de gemeenteraad toegezegd, net voordat IND een rechtszitting die deze week stond gepland annuleerde. En met name dit element is volgens de VVD problematisch, omwille van de ’scheiding der macht’. "Pas als het na uitspraak van de rechter over de procedure niet goed gaat, kan de politiek besluiten de wet aan te pakken", stelt VVD-raadslid Peter van Kessel.

Buurvrouw Raja Alouani die de buurtactie aanvoert is wel blij dat de burgemeester gaat lobbyen voor de zaak van Amine. Zij voert de actie aan onder buurtgenoten, vrienden en familieleden. "En wij zijn met heel veel mensen en gaan niet zomaar laten gebeuren dat Amine het land zal worden uitgezet. Alles wat nette burgers kunnen en mogen doen in dit soort gevallen zullen wij doen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team