Zoeken

Waarom vallen Nederlandse media steeds terug in het oude frame over Marokkanen?

7 januari 2023 - 13:00 - Wereld

©

De Marokkaans Nederlandse gemeenschap wordt nog steeds te vaak op een problematische wijze in de Nederlandse media gerepresenteerd. Dat bleek opnieuw uit de berichtgeving over de WK-deelname van Marokko.

Oumaima Abalhaj, NRC-correspondent voor Spanje en Marokko, ervaarde hoe het succes van Marokko op het WK het beeld van het koninkrijk wereldwijd positief veranderde en het liet haar niet onberoerd. "We deden er ineens toe", zegt de Marokkaans-Nederlandse journaliste in het programma ’Spraakmakers’ van NPO Radio 1.

Lees ook: Ophef om Volkskrant-cartoon van Marokkanen die wereldbeker stelen

Zo werd ze bijvoorbeeld enorm geraakt door het zinnetje van Atlas Leeuw Hakim Ziyech, na de overwinning van Marokko tegen Spanje in de achtste finale van het WK. "Had je niet verwacht hé!", zei Ziyech toen. Dit is zeer herkenbaar voor Nederlandse Marokkanen die de sociale ladder opklimmen. Ze worden dan geconfronteerd met veel verbazing.

Lees ook: Nasrdin Dchar woedend op media-berichten over Atlas Leeuwen

Maar na de overwinning van Frankrijk vervielen Nederlandse media terug in het oude frame over Marokkanen. Zo publiceerde de Volkskrant een stereotype cartoon van twee Marokkanen op een scooter die de beker stelen en zette microbioloog Rosanne Hertzberger de moeders van de spelers weg als "veel te veel moeder, en niets anders".

Bekijk het volledige interview

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team