Zoeken

Ophef om Volkskrant-cartoon van Marokkanen die wereldbeker stelen

17 december 2022 - 16:00 - Wereld

©

De Volkskrant-cartoon waarin twee jongemannen met een Marokkaanse vlag de wereldbeker stelen van FIFA-baas Gianni Infantino, heeft voor veel ophef gezorgd op sociale media. Inmiddels heeft de Volkskrant ervoor gekozen de cartoon te verwijderen.

Het gaat om een prent van cartoonist Jos Collignon. Op de cartoon staan twee mannen op een scooter die de WK-wereldbeker stelen van FIFA-baas. Tekenaar Jos Collignon deelde de cartoon op Twitter met als bijschrift: ’Hoe het dan wél moet’.

Lees ook: Extreemrechts plande aanvallen op Marokkaanse supporters in Parijs

"Veertig miljoen feestvierende Marokkanen over de hele wereld, maar cartoonist Jos en de Volkskrant reduceert ze tot dieven op een scooter. De ’wat vind je van de rellen?’ is het nieuwe ’wat vind je van de aanslagen in Parijs?’ Als je het gedrag van 0,000005% van een groep zo ongelooflijk uitvergroot dan zit je racisme echt heel diep", Twitterde producent en regisseur Abdelkarim el Fassi.

"Dit is waarom het in Nederland nog steeds misgaat en jongeren zich afzetten tegen de samenleving. Denigrerend en walgelijk cartoon", schrijft geestelijk verzorger en persoonlijk begeleider Ali Eddaoudi op Facebook. De Leidse universitair docent Miko Flohr scheef op Twitter over de prent: "Lui, stigmatiserend en stereotyperend. En dat dan blijkbaar zo’n redactie ook niet denkt: dit doen we nu eens even niet."

Op sociale media zijn veel mensen van mening dat de ster op de Marokkaanse vlag in de cartoon een joodse Davidsster is. Ze leggen een link met het feit dat het Marokkaanse team tijdens dit toernooi een uitgesproken voorstander van de Palestijnse zaak was, wat hen beschuldigingen van antisemitisme opleverde.

Lees ook: Ophef in Frankrijk door afbeelding biddende moslim als verkeersdrempel

De Volkskrant-hoofdredactie heeft besloten de cartoon te verwijderen van de site, omdat deze de Marokkanen in Marokko en in de diaspora stigmatiseert. "De vrijheid van columnisten en cartoonisten is een groot goed, maar deze tekening draagt bij aan het wegzetten van een bevolkingsgroep en dat is in strijd met wat we als krant willen zijn. We realiseren ons dat er gediscussieerd kan worden over waar de grenzen van de humor liggen, maar voor de Volkskrant zijn die bij deze tekening overschreden. De hoofdredactie betreurt het dat de spotprent op papier en online is verspreid", aldus de Volkskrant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team