Zoeken

Nederlandse extensions met haar van uitgebuite Oeigoerse moslims gemaakt

3 december 2020 - 17:40 - Wereld

©

Duizenden Oeigoeren werken onder dwang in Chinese haarfabrieken. Extensions en pruiken die door hen in gevangenschap worden gemaakt komen waarschijnlijk ook in Nederland terecht. Dat blijkt uit een onderzoek van Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Linda, Trouw en De Groene Amsterdammer.

China heeft honderden ’heropvoedingskampen’ gebouwd om Oeigoeren te transformeren tot Chinezen. Naar schatting zitten er ruim een miljoen Oeigoeren in zulke kampen. Verschillende ex-gevangen van strafkampen in Xinjiang getuigen dat hun haar bij binnenkomst van het kamp werd afgeschoren.

Zeker één Chinese haarfabrikant exporteerde afgelopen jaren vanuit de strafkampen meerdere ladingen mensenhaar naar Nederland. De fabrikant stuurde de afgelopen vijf jaar op zijn minst zes vrachten haarstukken naar Nederland. Als consument is het zeer ingewikkeld om te achterhalen waar de haarproducten precies vandaan komen.

Vorige week nog ging er een debat in de Tweede Kamer over de Oeigoerse dwangarbeid in de textielindustrie. Nederlandse kledingfabrikanten werken ook daar ongewild mee aan, omdat katoen door gevangengenomen Oeigoeren wordt geplukt en verwerkt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team