Zoeken

Maher H. verliest Nederlandse nationaliteit

31 december 2020 - 16:40 - Wereld

©

Syriëganger Maher H., die in 2014 terug naar Nederland keerde, moet het land verlaten. Zijn Nederlandse nationaliteit is ingetrokken, omdat hij is veroordeeld voor het plegen van terroristische misdrijven in Syrië.

De 26-jarige Maher H. vocht in Syrië met radicaalislamitische groeperingen. Toen hij in 2014 terug naar Nederland keerde, werd hij veroordeeld tot drie jaar cel. De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid trok daarom zijn Nederlandse paspoort in. Maher H. ging daartegen in beroep bij de rechtbank in Den Haag omdat hij van oordeel is dat dit een dubbele straf is. Hij vindt ook dat hij zwaarder wordt gestraft dan Syriëgangers die geen tweede nationaliteit hebben.

Omdat de rechtbank oordeelde dat zijn beroep in september 2019 ongegrond was, ging H. daarna naar de Raad van State. Die oordeelt nu dat H. inderdaad een ongelijke behandeling krijgt, maar dat is gerechtvaardigd omdat hij zich met zijn acties in Syrië ook tegen Nederland heeft gekeerd. Hij heeft zich schuldig gemaakt aan terrorisme, met als gevolg dat hij ‘essentiële belangen van de staat’ heeft geschaad waardoor zijn ‘band met Nederland’ niet meer kan bestaan.

De Raad van State is van mening dat Maher H. niet tweemaal gestraft wordt voor hetzelfde feit. De celstraf van drie jaar is een juridische maatregel, terwijl het intrekken van zijn paspoort een bestuurlijke maatregel betreft. Maher H. wordt bovendien niet stateloos omdat hij ook over een Marokkaans paspoort beschikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team