Zoeken

Nederlandse ambassadeur in Marokko vertelt over zijn werk

21 februari 2022 - 09:40 - Marokko

©

De huidige ambassadeur van Nederland in Marokko is Jeroen Roodenburg. Hij is nu reeds een jaar lang in het koninkrijk gevestigd en wil de komende jaren bijdragen aan meer begrip en samenwerking tussen Nederland en Marokko. Hij ziet daarbij ook een zeer belangrijke rol voor de Marokkaans-Nederlandse diaspora.

Roodenburg vindt het werk dat hij als Nederlandse ambassadeur in Marokko verricht zeer inspirerend en uitdagend. "’S ochtends zoek je met collega’s een oplossing voor een politiek vraagstuk, ’s middags bepleit je extra vluchten voor gestrande toeristen, een dag later sta je in de vorstelijke hoge Atlas tussen trotse bewoners van een klein dorpje voor de opening van een door Nederland gesteund waterzuiveringsstation. Ik geniet van de Marokkaanse gastvrijheid en van de ruige natuur. Er is veel wat onze landen bindt, de betrekkingen gaan terug tot 1605, toen de Staten-Generaal mijn verre voorganger Pieter Maertensz Coy als gezant naar de sultan van Marrakesh stuurden om tot een verdrag te komen", staat er op de website van de rijksoverheid.

Lees ook: Koning Mohammed VI ontvangt Nederlandse ambassadeur

Zijn vrije tijd gaat naar sport, de verkenning van het land en een kennismaking met zijn burgers en zijn cultuur. "Ik vind het belangrijk om fit te blijven. Ik heb een racefiets, een oude Koga. Fietsen is voor mij een manier om de omgeving te leren kennen en daarvan te genieten. Dat deed ik eerder in Colombia al. Je moet voorzichtig zijn, maar ik heb inmiddels een paar rustige en mooie routes ontdekt. Het is ook laagdrempelig, ik heb vaak spontane ontmoetingen als ik stop voor een glas Marokkaanse thee en die heerlijke Ghriba koekjes. De mensen willen graag weten wat die lange Nederlander op zijn fiets hier doet."

De bilaterale relatie tussen Nederland en Marokko gaat op dit moment de goede kant op. "De relatie bestrijkt veel terreinen en gaat ver terug, en vervelen doet ie geen moment. Er zijn belangen en gevoeligheden, dat betekent dat je elkaar veel en vaak moet spreken. Soms zijn dat stevige gesprekken over zaken die aan beide kanten hoog worden opgenomen. Die gesprekken ga ik in met open vizier en respect. Afgelopen zomer tekenden we een bilateraal actieplan, en marge van de klimaattop in Glasgow ontmoette premier Rutte de nieuwe Marokkaanse regeringsleider Akhannouch, kort daarna hadden we bilaterale politieke consultaties. Aan beide zijden is uitgesproken dat we de samenwerking een nieuwe impuls willen geven."

Lees ook: "Marokko al ruim vier eeuwen strategische partner van Nederland"

Er zijn een groot aantal thema’s waarrond Nederland en Marokko samenwerken. "Er zijn weinig terreinen waarop we elkaar niet tegenkomen. Ik noem de strijd tegen terrorisme en internationale criminaliteit, migratie, mensenrechten, duurzame handel en onderwijs en cultuur. Recent voorbeeld: tijdens de Orange the World campagne nodigde ik Marokkaanse autoriteiten en maatschappelijke organisaties uit voor een themasessie over maatregelen om publieke ruimtes van steden veiliger te maken voor vrouwen en meisjes. En een unieke vorm van samenwerking is het NIMAR, een in Rabat gevestigd instituut van de Universiteit Leiden waar Nederlandse en Marokkaanse studenten elkaar ontmoeten in het kader van de minor Culture and Society in Morocco."

De grote groep Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond maakt het diplomatieke werk extra interessant en relevant. "De grote Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is een bron van kennis en van culturele en economische initiatieven. Die moeten we koesteren en waar mogelijk benutten. Een culturele verkenningsmissie van rond de 50 Nederlandse culturele actoren, waaronder velen met een Marokkaanse achtergrond, hebben we helaas moeten annuleren vanwege de pandemie. Ik zet in op een vervolg, want het animo voor meer culturele samenwerking is onverminderd groot."

Roodenburg vertelt dat Nederland ook economische banden heeft met Marokko. "De handels- en investeringsrelatie zit in de lift, er is hier bedrijvigheid van grote en middelgrote Nederlandse ondernemingen in de sectoren textiel, agri & food en transport & logistiek. Deze bedrijven bieden werk aan honderden mensen. De ambassade ondersteunt waar mogelijk, bijvoorbeeld door Nederlandse agribusiness ondernemers te introduceren bij Marokkaanse producenten van groenten en fruit. Verder zijn we actief op de nexus water-energie-voedsel met initiatieven op het terrein van klimaatvriendelijke landbouw, hergebruik van gezuiverd industrieel afvalwater, waterstof en E-Mobility. En we ondersteunen verbetering van het ondernemingsklimaat met programma’s voor startups."

Lees ook: Koning Mohammed VI ontvangt Nederlandse ambassadeur

De grootste verschillen tussen het leven in Marokko en Nederland zijn met name cultureel. "Sommige zijn duidelijk zichtbaar, zoals het straatbeeld, de spontane gastvrijheid en de keuken, andere zijn subtieler en hebben te maken met gewoonten en gebruiken. In het duiden en overbruggen van die verschillen ten behoeve van Nederlandse belangen ligt voor mij een mooie taak," aldus de ambassadeur.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team