Zoeken

"Marokko al ruim vier eeuwen strategische partner van Nederland"

6 maart 2021 - 14:40 - Marokko

©

De afgelopen jaren zijn de betrekkingen tussen Marokko en Nederland onderhevig geweest aan diplomatieke spanningen als gevolg van verschillende aangelegenheden, met betrekking tot de gedetineerden van de Hirak van de Rif, de zaak Saïd Chaou, de kwestie van afgewezen asielzoekers en de binationalen die in het koninkrijk geblokkeerd waren tijdens de lockdown. Jeroen Roodenburg, de nieuwe Nederlandse ambassadeur in Marokko, belooft zich in te zetten om "misverstanden" te verhelpen en de samenwerking te versterken.

De Nederlandse minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, heeft positieve verklaringen afgelegd over de operatie Guerguerat, die de handelsdoorgang tussen Marokko en Mauritanië weer heeft opengesteld. Een standpunt dat Rabat tevreden stelde. De Marokkaans-Nederlandse betrekkingen hebben de verschillende "misverstanden" achter zich kunnen laten en de samenwerking tussen beide landen wordt verdergezet, op diverse gebieden zoals onder meer op het vlak van veiligheid, terrorisme en landbouw.

In dit verband bevestigde Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Marokko, dat de betrekkingen tussen de twee landen vier eeuwen bestrijken. Rabat en Amsterdam zijn in staat geweest "zeer sterke betrekkingen van vriendschap en samenwerking op te bouwen, waardoor Marokko een belangrijke partner voor Nederland is geworden".

In een interview met Hespress, zegt de Nederlandse ambassadeur dat "deze banden vooral over menselijke betrekkingen gaan, aangezien Nederland één van de grootste Marokkaanse gemeenschappen in Europa heeft", waarbij hij benadrukte dat hij zich zal inzetten om "misverstanden" te verhelpen en de samenwerking te versterken. In zijn eerste gesprek met de Marokkaanse media, benadrukte de Nederlandse ambassadeur dat de twee landen hun samenwerking verder kunnen versterken in de strijd tegen terrorisme, cybercriminaliteit en klimaatverandering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team