Zoeken

Nederland wil Syrische kinderen van Marokkaanse vrouw uitzetten

30 juli 2021 - 10:40 - Wereld

©

Hafsa Baqayan bevindt zich samen met haar kinderen, de 13-jarige Layan en de 12-jarige Karam, in een uitzichtloze situatie in het asielzoekerscentrum in Amersfoort. Het Syrische gezin dreigt uitgezet te worden naar Marokko, omdat Hafsa een dubbel paspoort heeft. Een petitie is inmiddels al meer dan 10.000 keer getekend.

Het gezin kon vluchten uit een oorlogsgebied in Syrië en kwam na een lange reis eindelijk in Nederland terecht. Daar hoorde ze van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND, dat ze in Marokko een verblijfsvergunning moet aanvragen, omdat ze bij haar geboorte ongevraagd de Marokkaanse nationaliteit heeft gekregen. In het programma De Nieuws BV op NPO Radio1 doen het gezin en journalist Sinan Can, die zich inzet voor de kinderen, hun verhaal. "De opa van Layan en Karam is Marokkaans. Hij is lang geleden naar Syrië gegaan om daar te werken", legt Sinan Can uit. "Hij heeft vervolgens daar een Syrische vrouw leren kennen en zij zijn een familie gestart. Hafsa, de moeder van Layan en Karam, werd geboren en kreeg naast haar Syrische ook automatisch de Marokkaanse nationaliteit, daar ontkom je gewoon niet aan. Daarna zijn de grootouders gescheiden en de opa is terug naar Marokko gegaan."

Hafsa heeft sinds haar tienerjaren geen contact meer met haar vader. Hij was de enige persoon in de familie die een band heeft met Marokko. "De kinderen zijn in Syrië geboren, zij hebben een Syrische opa en oma en familieleden van vaders kant. En nu opeens moeten zij in Marokko een verblijfsvergunning aanvragen vanwege dat dunne lijntje met hun onbekende opa", vertelt Can verontwaardigd. De kinderen vertellen ook dat zij geen band hebben met Marokko. "Wij zijn alleen in Marokko geweest een paar dagen toen wij gingen reizen naar Nederland vanuit Syrië", vertelt Layan. En op de vraag of zij zich daar nog iets van herinnert, antwoordt Layan: "Nee, ik herinner mij er niks meer van." Ook Karam zegt hetzelfde. Dat zij in Marokko een verblijfsvergunning moeten gaan aanvragen kan Karam dan ook niet begrijpen. "Het is onacceptabel. Zo’n klein dingetje zorgt ervoor dat het niet lukt. Het lukt niet om een verblijfsvergunning te krijgen."

Can hoorde over de bizarre situatie waarin dit gezin zich bevindt en wil zich graag voor hen inzetten. "Ik zat naar het dossier te kijken en het enige wat ik kon denken is: ‘Kijk gewoon naar deze kinderen en zet je in.’ We zeggen steeds dat de menselijke maat is doorgeschoten, laat het dan nu ook terugkomen", vertelt Can. "Één van de dingen die mij verdrietig maakt is de intrekking van de discretionaire bevoegdheid. De onderhandelingen zijn nu nog aan de gang, breng het dan nu terug."

Er is online een petitie gestart, gericht aan de Tweede Kamercommissie Justitie en Veiligheid, om Layan en Karam in Nederland te houden. Die is inmiddels meer dan 10.000 maal ondertekend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team