Zoeken

Levenslang voor kopstukken die liquideerden voor Taghi

7 juli 2022 - 10:20 - Wereld

©

Drie mannen zijn door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De beklaagden leidden een criminele organisatie die, vermoedelijk ook in opdracht van Ridouan Taghi, liquidaties pleegde tegen betaling. In 2017 vielen vijf dodelijke slachtoffers. Veertien andere verdachten in de Eris-zaak kregen celstraffen variërend van 1 tot 30 jaar. Twee verdachten zijn vrijgesproken.

In totaal stonden 19 verdachten terecht in het Eris-proces rond motorclub Caloh Wagoh. Volgens het Openbaar Ministerie zijn ze allemaal betrokken geweest bij één of meerdere liquidaties, pogingen daartoe of voorbereidingen daarvoor. Delano R. zou gefungeerd hebben als moordmakelaar en zou ook opdrachten aangenomen hebben van Ridouan Taghi. Hij deed hiervoor beroep op leden van de inmiddels verboden motorclub.

Lees ook: Levenslang geëist tegen Ridouan Taghi

Delano R. werd veroordeeld voor vijf moorden, voorbereidingen voor andere moorden, dreiging en openlijke geweldpleging. Hij krijgt levenslang, maar gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Ook medeverdachten Feno D., Jermaine B., Willem B. en Greg R. hoorden levenslang tegen zich eisen. Zij zouden meerdere moorden hebben gepleegd of moordopdrachten hebben gegeven, schrijft het AD.

De monsterzaak kwam in een stroomversnelling toen Tony de G. kroongetuige werd. Hij kreeg de lagere straf van 10 jaar cel, in ruil voor zijn bekentenissen. Naast zijn getuigenis beschikken de rechters ook over ontsleutelde berichten, waarin "gewetenloos over mensenlevens gesproken wordt die kennelijk niets waard zijn", staat in het vonnis. "Vijf mannen, vaders, broers, zoons, partners en vrienden zijn vermoord. De liquidaties van elf anderen zijn voorbereid", aldus de rechtbankvoorzitter.

Lees ook: Ridouan Taghi leidde "meedogenloze organisatie"

Het meeste geweld werd gepleegd in opdracht van Ridouan Taghi, maar die stond in Eris niet terecht, omdat hij al hoofdverdachte is in de aanpalende liquidatiezaak Marengo. Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op: Marengo eindigt met de vergismoord op Hakim Changachi in 2017 en Eris begint met de vermoedelijke vergelding voor dezelfde vergismoord, in opdracht van Taghi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team