Zoeken

FBI tipte Nederland over communicatie Taghi met maffiabaas

13 juli 2022 - 09:40 - Wereld

©

De Amerikaanse veiligheidsdienst FBI waarschuwde Nederland in november van vorig jaar dat Ridouan Taghi vanuit de gevangenis communiceerde met de buitenwereld. Dit vond plaats, nog voordat hij zijn neef als advocaat op bezoek kreeg en was mogelijk dankzij "een of meerdere gecompromitteerde gevangenisbewaarders", meldt NRC.

Taghi zou in november 2020 met een cryptotelefoon contact hebben gehad met de Italiaanse maffiabaas Raffaele Imperiale, over meerdere drugsdeals. Volgens de FBI vond de communicatie plaats vanuit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De zoon van Taghi was hierbij betrokken en de communicatie werd ook gefaciliteerd door een of meerdere gevangenisbewaarders, schrijft het AD.

Lees ook: Familie Taghi wilde advocaat Weski inzetten voor usb-smokkel

Ondanks de waarschuwing van de FBI werden geen strengere maatregelen genomen. Zo kreeg Youssef, de neef van Taghi, daarna nog toegang tot de EBI als zijn advocaat. Later zou hij beschuldigd worden van het helpen van Taghi met plannen voor een gewelddadige uitbraak. Vanwege zijn leidende rol in ten minste elf liquidaties en moordplannen, eist het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf tegen hem.

Lees ook: Taghi wilde zwager "invalide maken"

Het is echter niet duidelijk of er ook gesproken is over de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries. De rechtbank heeft de behandeling van zijn moordzaak heropend nadat het Openbaar Ministerie nieuwe stukken aan het dossier had toegevoegd. Het nieuwe bewijs linkt de zaak van De Vries aan Ridouan Taghi. Krystian M., een nieuwe getuige, zou een maand voor de moord op de misdaadjournalist al gehoord hebben dat hij dood moest. Het Openbaar Ministerie besloot na deze getuigenis om de uitspraak tegen de moordenaars Delano G. en Kamil E. uit te stellen tot na de zomer.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team