Zoeken

Naima riskeert 4 jaar cel na overlijden tienerzoon in Syrië

8 maart 2023 - 21:30 - Wereld

©

De 54-jarige Naima E. en haar 34-jarige dochter Meryem S. stonden dinsdag in Nederland samen terecht vanwege hun aansluiting bij Daesh. Justitie eist voor allebei een gevangenisstraf van vier jaar. Ook omdat hun vertrek heeft geleid tot het overlijden van de 16-jarige zoon van Naima in Syrië.

In 2013 reisde de toen 25-jarige Meryem vanuit Zoetermeer, haar geliefde Salahedinne achterna in Syrië. De jonge vrouw was toen al twee keer gescheiden. Toen ze een brief vond van Salahedinne met de boodschap dat hij naar Syrië was vertrokken, besloot ze hem achterna te reizen. Ze sloten via de telefoon een Fatiha-huwelijk af, waarna ze instructies kreeg om in Syrië te geraken, schrijft het AD.

Lees ook: Fatiha keert terug naar Brussel na 7 jaar in Syrië

De rechter wilde van Meryem weten waarom ze haar moeder, waarmee het niet goed ging, achter heeft gelaten. "Ik moest kiezen tussen mijn moeder en Salahedinne", aldus de dochter. Moeder Naima reisde als snel haar kind achterna en nam ook haar 15-jarige zoon Ilyas mee. "Ik wilde mijn familie weer bij elkaar brengen", zegt Naima. De vrouw blijkt uit onderzoek zwakbe­gaafd te zijn. Daardoor kan ze de consequen­ties van haar acties niet goed overzien. Ze legt uit dat ze haar dochter uit Syrië wilde halen, maar Salahedinne zette hen bij de grens in een auto, het land inwaarts.

Al snel doken er foto’s op van Ilyas samen met andere bekende Nederlandse jihadisten, met een bivakmuts over zijn hoofd en een wapen in zijn hand. De jongen sneuvelde niet veel later en ook Salahedinne kwam om het leven. Naima en haar dochter ontsnapten in 2017 uit het kalifaat en kwamen samen met de twee dochters die Meryem in Syrië met Salahedinne heeft gekregen, in het Koerdische detentiekamp Al Roj terecht. Daar haalde Nederland hen op, nadat de rechter een harde deadline had gesteld.

De advocaat van Naima wil dat ze vrijgesproken wordt van het in gevaar brengen van haar zoon. "Ze heeft hem niet willens en wetens meegenomen naar Syrië om bij IS te gaan." De verdediging van Meryem zegt dat haar enkel te verwijten is dat ze in 2013 haar liefde achterna is gereisd. "Ze heeft zich nooit bij IS willen aansluiten. Ze noemt IS ook een maffiabende." Volgens radicaliseringsexperts heeft Meryem zich laten leiden door liefde en schuldgevoel. "Haar islamitische kennis is hooguit basaal."

Lees ook: Marokkaanse riskeert 30 jaar cel voor huwen jihadist

Maar het OM is ervan overtuigd dat de dood van Ilyas de schuld is van moeder Naima. "Als zij haar zoon thuis had gelaten, dan zou ik in haar zaak een veel lagere straf hebben geëist. Maar ze heeft haar zoon meegenomen naar IS en daar is hij omgekomen. Met deze verschrikkelijke realiteit moet ze zelf leren leven." Justitie wil dat beide vrouwen een gevangenisstraf van vier jaar krijgen. De uitspraak wordt verwacht op 13 april.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team