Zoeken

Hengelose Hasna gebruikte Jezidi-vrouw als slaaf

13 februari 2023 - 09:00 - Wereld

©

Het Nederlandse Openbaar Ministerie verdenkt de Hengelose Hasna A. ervan een Jezidi-vrouw als slaaf te hebben gebruikt in 2015. De Marokkaans-Nederlandse vrouw werd in november 2022 uit Syrië teruggehaald.

Hasna A. was een studente in Hengelo toen ze naar Syrië vertrok om zich bij Daesh aan te sluiten. De jonge vrouw werd in 2017 op de nationale terroristenlijst gezet en wordt verdacht van slavernij als misdrijf tegen de menselijkheid. Volgens het Openbaar Ministerie is het de eerste keer dat iemand in Nederland terechtstaat voor een misdrijf tegen Jezidi’s, een etnische en religieuze minderheid in Noord-Irak.

Lees ook: Jihad Belgisch-Marokkaanse vrouwen was "seksuele jihad"

De Hengelose vertrok in maart 2015 naar Syrië met haar gehandicapte zoontje Nourredine. Haar vertrek was destijds niet verrassend, aangezien haar school en de gemeente Hengelo vermoedens hadden over haar plannen en met haar hadden gesproken. Foto’s van de kleine Nourredine in een camouflagepakje en met een IS-muts op verschenen kort na haar vertrek.

Lees ook: Marokkaanse riskeert 30 jaar cel voor huwen jihadist

Hasna A. werd samen met elf andere vrouwen eind vorig jaar door Nederland uit een gevangenenkamp in Syrië gehaald. De vrouwen werden teruggehaald om te kunnen worden vervolgd. Hune kinderen werden aan de kinderbescherming toevertrouwd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team