Zoeken

Discriminerend algoritme: Marokkaanse ten onrechte van fraude beschuldigd in Nederland

8 maart 2023 - 14:00 - Wereld

©

Een 44-jarige Marokkaanse vrouw is één van de vele slachtoffers van een gebrekkig en discriminerend algoritme, waardoor de Nederlandse belastingdienst duizenden mensen ten onrechte heeft beschuldigd van fraude met kindertoeslagen.

Imane (niet haar echte naam) verhuisde als kind met haar ouders van Marokko naar Nederland. Als volwassene kreeg ze gezondheidsproblemen en ontving ze kindertoeslagen. In 2019 moest ze door gezondheidsproblemen een baan als schoonmaakster opzeggen. Op dat moment kwam de vrouw in het vizier van de Rotterdamse sociale fraude-onderzoekers. Na een hoorzitting raakte ze een maand lang haar uitkering kwijt. "Ik kon alleen de huur betalen", vertelt ze aan Wired. Ze moest bedelen om te kunnen eten en haar 16-jarige zoon, die nog op school zat, vragen een baantje te nemen om andere rekeningen te helpen betalen.

Lees ook: Toeslagenouders met migratieroots vaker gecontroleerd door Nederlandse fiscus

Twee jaar later werd Imane opnieuw verdacht van sociale fraude met kindertoeslagen. De 44-jarige moeder van drie kinderen had toen ernstige bijwerkingen van een operatie aan haar buik. Het was moeilijk voor haar om een baan te vinden en te behouden. Toen ze verwacht werd bij de Rotterdamse sociale dienst voor een gesprek, bereidde Imane haar dossier minutieus voor: haar huurcontract, kopieën van haar Nederlandse en Marokkaanse paspoort en bankafschriften van verschillende maanden.

Imane werd onthaald in een krap kantoor waar onderzoekers door de stapel documenten bladerden. "Een van hen, een man, sprak luid", zegt ze. De onderzoekers vertelden haar dat ze de verkeerde bankafschriften had meegenomen en zetten haar onder druk om in hun bijzijn in te loggen op haar rekening. Ze gaf niet toe waarna de kindertoeslagen opnieuw werden geschorst. Een schorsing die werd opgeheven nadat ze twee dagen later de juiste afschriften opstuurde.

Lees ook: Veel Marokkanen bij slachtoffers toeslagenaffaire in Nederland

De gescheiden moeder was opgelucht, maar ook bang. "De sfeer op de vergaderingen met de gemeente is verschrikkelijk", zegt ze. De beproeving, voegt ze eraan toe, heeft zijn tol geëist. "Het heeft me twee jaar gekost om eroverheen te komen. Ik was geestelijk kapot", zegt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team