Zoeken

Marokkaanse riskeert 30 jaar cel voor huwen jihadist

17 januari 2023 - 15:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Op maandag 16 januari is het proces tegen de 40-jarige Marokkaanse Latifa Chadli, haar man, een jihadist uit Toulouse, en zijn moeder (59) begonnen in Parijs. Het echtpaar wordt beschuldigd van betrokkenheid bij terrorisme, terwijl de moeder, die nog steeds op vrije voeten is, wordt beschuldigd van "financiering van terrorisme".

Latifa Chadli staat onder gerechtelijk toezicht maar zal maandag voor de Bijzondere Rechtbank van Parijs verschijnen op beschuldiging van terroristische samenwerking met criminelen (AMT). Haar echtgenoot, de 40-jarige jihadist Jonathan Geffroy uit Toulouse, is onder gerechtelijk toezicht geplaatst voor hetzelfde vergrijp. Zijn moeder, de 59-jarige Denise P., is nog steeds op vrije voeten, maar staat ook onder gerechtelijk toezicht wegens "financiering van terrorisme", aldus de krant La Dépêche. Ze zou haar zoon tijdens zijn verblijf in de Iraaks-Syrische zone enkele duizenden euro’s hebben overgemaakt.

Lees ook: Marokko helpt Spanje bij arrestatie geradicaliseerde man

Latifa Chadli en Jonathan Geffroy trouwden in Marokko nadat de man uit Toulouse zijn eerste vrouw, met wie hij naar het koninkrijk was gekomen, had verlaten. Het echtpaar vestigde zich in februari 2014 in Egypte. De man had zich in 2007 tot de islam bekeerd en wilde toen in Syrië gaan wonen. Hij deed dat in februari 2015 en sloot zich aan bij de Katiba (Brigade) Anwar al-Awlaki. Dit is een afsplitsing van Daesh waartoe enkele tientallen Fransen behoren. Onder hen bevinden zich de broers Jean-Michel en Fabien Clain, eveneens uit Toulouse. Beiden waren verantwoordelijk voor Daesh-propaganda.

In Irak sloot Jonathan zich aan bij de elite-eenheid Katiba Tariq Ibn Zyad, een brigade opgericht door Abdelilah Himich, een van de Franse topstrijders van de terroristische organisatie, die de strijdnaam Abu Souleymane al-Faransi droeg. Begin 2017 werd hij gevangen genomen door het Vrije Syrische Leger (FSA) terwijl hij met zijn vrouw en twee kinderen Syrië probeerde te ontvluchten. Hij werd in september van hetzelfde jaar uitgeleverd aan de Franse autoriteiten.

Lees ook: Marokko wil bronnen voor financiering terrorisme droog leggen

Het proces begon op maandag 16 januari en duurt tot 23 januari. Latifa en Jonathan riskeren 30 jaar gevangenisstraf.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team