Zoeken

Ikram in Spanje veroordeeld voor mysterieuze dood dochters

14 maart 2023 - 12:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse vrouw is door de rechtbank van Zaragoza in Spanje veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op haar minderjarige dochters. Ze werd ook vervolgd voor moord en poging tot moord op haar andere twee dochters, maar justitie kon de schuld van Ikram Benhadi niet aantonen.

De 27-jarige Ikram Benhadi belandde in de gevangenis voor de moord op haar dochters. Ikram was ervan overtuigd dat het spookte in hun huis en wilde niet dat een kwade geest de lichamen van haar kinderen zou binnendringen. Sara, haar eerste dochter, stierf in 2011. Maar haar lichaam werd pas in 2014 ontdekt, nadat de kleine Marwa op 21 november van dat jaar in het ziekenhuis overleed. Het derde meisje, Riham, werd aan de kinderbescherming in Aragón toevertrouwd. Volgens medische rapporten vertoonden de meisjes tekenen van hypotonie, algemene verkleuring, braken en een lichte uitstoot van bloed uit de mond.

Lees ook: Vader hoofdverdachte dubbele kindermoord in Marrakech

De familie was van plan naar Marokko te reizen om een soort exorcisme uit te voeren. De autopsie van Marwa wees uit dat ze stierf aan verstikking. Baby Sara is volgens specialisten van het Instituut voor Forensische Geneeskunde en Wetenschappen van Aragon (IMLCFA), onder dezelfde omstandigheden gestorven, hoewel op haar lichaam geen autopsie kon worden uitgevoerd. "Ik hou van mijn dochters, ik heb negen maanden doorstaan met flauwvallen, braken en bloeden, dus ik kan dit niet doen", verdedigde de jonge moeder zich tijdens haar proces voor de rechtbank van Zaragoza in 2016.

Ikram Benhaid verzekerde dat de meisjes vanaf hun geboorte aan deze problemen leden en dat ze ook in het ziekenhuis bleek werden, paarse lippen kregen en braakten. De versie van Ikram Benhadi werd bevestigd door al haar familieleden, die meerdere situaties van verstikking van de kinderen beschreven, in afwezigheid van de moeder. "Marwa had honger, we gaven haar te eten en verschoonden haar luier. Ikram ging koffie zetten toen ze plotseling blauw werd. Ze stierf in onze armen in het gezondheidscentrum," zei haar schoonmoeder. Ook gezondheidswerkers waren getuigen van de ademnood van de kinderen in het ziekenhuis.

Lees ook: Zo wist de Spaanse politie de moordenaar van Mohamed (8) op te sporen

Het openbaar ministerie vroeg 55 jaar gevangenisstraf voor de dood van de twee baby’s en de poging op de laatste. Maar de provinciale rechtbank veroordeelde Ikram uiteindelijk tot 18 jaar gevangenisstraf voor de moord op Marwa. Het vonnis werd bevestigd door het Hooggerechtshof, dat opmerkte dat de psychologische, antropologische en psychiatrische rapporten, "het absolute onvermogen aantoonden om licht te werpen op de mysterieuze sterfgevallen. Ook de motieven van de beschuldigden voor het plegen van deze misdaden blijven onbekend.

Bladna.nl