Zoeken

Fatiha keert terug naar Brussel na 7 jaar in Syrië

27 september 2022 - 08:00 - Wereld

©

Fatiha, een Brusselse vrouw van Marokkaanse afkomst en moeder van vier kinderen, heeft zich in april jongstleden overgegeven aan de Belgische autoriteiten. Ze trok in 2015 naar het door oorlog verscheurde Syrië en trouwde daar met twee strijders.

Fatiha legt uit waarom ze in 2015 besloot naar Syrië te gaan en daar uiteindelijk met twee strijders is getrouwd. Haar eerste drie dochters zijn geboren in het land in oorlog, onder het juk van terroristische groeperingen, maar ze woonde naar eigen zeggen niet in een conflictgebied. "We woonden elke keer in een rustige buurt. Ik hoorde bombardementen in de verte," verklaarde ze tijdens haar verschijning voor de correctionele rechtbank in Brussel. Fatiha wordt vervolgd voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering, meldt Sud Info.

Lees ook: Samir Azzouz in Nederland veroordeeld voor financiering IS-vrouwen

De jonge vrouw zegt dat ze naar Syrië ging om Faris terug te zien, een jongeman uit Brussel die zich in 2012 in Syrië aansloot bij de rangen van Jabat Al-Nosra, een aan Al Qaeda gelieerde groep. De twee jongeren kenden elkaar al sinds hun jeugd en leken een relatie te zijn begonnen voordat Faris naar Syrië vertrok. De jongeman probeerde Fatiha vanaf 2013 ervan te overtuigen om zich bij hem aan te sluiten, maar de jonge vrouw keurde zijn aansluiting bij Daesh niet goed en vond dat hij "het verkeerde pad koos", verklaarde ze donderdag voor de rechtbank.

Twee jaar later besloot ze zich alsnog bij Faris aan te sluiten. "Hij had me beloofd dat ik elk moment kon terugkeren. Ik voelde me verraden door zijn beloften. Ik besefte al snel dat ik een fout had gemaakt," zegt ze. Een jaar later stierf Faris aan het front in Idlib, een stad in het noordwesten van Syrië. Fatiha was al zeven maanden zwanger. De jonge vrouw bevond zich alleen in het door oorlog verscheurde land. Ze zegt dat ze werd opgevangen door Syrische vrienden en via hen ontmoette ze haar tweede man. Met hem kreeg ze twee kinderen. In november 2020 besloten ze Syrië te verlaten en gingen ze naar Turkije.

Lees ook: Syriëgangster Fatima H. krijgt Nederlanderschap terug

Twee jaar later was Fatiha opnieuw zwanger. Ze besloot naar België terug te keren om haar verantwoordelijkheden op zich te nemen. De jonge vrouw werd in mei 2018 bij verstek veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. "Van alle bij verstek veroordeelde vrouwen is zij de enige die voorwaardelijk is vrijgelaten bij aankomst in België", aldus de Rechtbank. "De verdachte heeft zich overgegeven aan de autoriteiten en psychiatrische deskundigen hebben geen tekenen van radicalisering of risico op recidive gevonden". Daarom mag zij niet worden teruggestuurd naar de gevangenis, de verdediging en het federale parket hopen op een voorwaardelijke opschorting van de straf of een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier jaar. De rechtbank neemt volgende maand een beslissing over de zaak van Fatiha.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team